Även bortsmälta snöhögar ska debatteras

Signerat 7 december 2022 18:56
Detta är en ledarkrönika. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

När snön föll plogades den upp och bildade vallar på sina håll i Katrineholm. Sådant är besvärligt för många. När det sker vid busshållplatser kan det försvåra eller förhindra på- och avstigning. Emellanåt kan det nästan omöjliggöra för dem som behöver hjälpmedel att ta sig fram. Det var detta som Liberalerna i Katrineholm lyft på insändarplats nyligen. De tyckte att majoritetsstyret bestående av S och M kunde förklara varför snöhögarna låg kvar.

Katrineholmsmajoriteten kunde ha svarat att de skulle följa upp hur snöröjarna jobbar. Fattas det rutiner, pengar eller slarvas det där man borde vara noggranna? Kanske tycker ledningen att man ställer precis lagom krav. Och att det här är vad man kan förvänta sig att få ut av de pengar som läggs på verksamheten.

 

Men sakfrågan förblev obesvarad. I stället skriver Anneli Hedberg (S) ordförande i Service- och tekniknämnden att Liberalernas kritik var "respektlös" mot snöröjarna. Liberalernas nedskärningsförslag i nämnden pekade hon också ut som något kontraproduktivt. Dessutom tycker hon det är "fånigt att göra partipolitik av en snöhög som troligen redan smält bort".

Det finns förstås saker att säga om hur Liberalerna i Katrineholm emellanåt uttalar sig i diverse frågor. Slängigheter döljer lite väl ofta väsentlig kritik, när sådan väl finns. Och kanske borde Katrineholmsliberalerna fundera över att föreslå stora kapningar i nämnden. För även om det är så att pengar inte alltid gör att saker fungerar bättre, kan mer eller mindre stålar ha en betydelsefull effekt på just snöröjningen. Det är ofta en dyr verksamhet.

 

Men kritiken mot snöhanteringen borde ändå Socialdemokraterna och Moderaterna lyssna på. För även om plogandet ofta fungerar hyfsat, kan den ju bli bättre. 

Hedberg har därför fel i att snöröjningen inte ska göras till partipolitik. Det kan den mycket väl få vara. Att söka samsyn och samarbete i all ära, men partier och politiker kan ha olika uppfattningar om vilka vägar som ska prioriteras framför andra. Hur ska man göra med cykel- och gångbanor? Vilka snöröjningsmetoder ska användas? Hur mycket pengar får snöhantering och halkbekämpning kosta och vad förväntar vi oss få levererat? Det är långt ifrån självklart hur sådant ska prioriteras. Och när prestationen svajar finns det skäl att lyfta det. Även när snön smält bort. För snart kommer mer.

Och dessutom: Liberalernas kritik var ju inte riktad mot individuella snöröjare, utan om hur väl plogarorganisationen fungerar och vad man får för skattepengarna. Om detta är majoritetens motargument skulle åsikter om vård, skola och omsorg i framtiden också vara respektlös. Det skulle sätta lock på en hel del politiska samtal. 

Debatt ska uppmuntras – inte dämpas.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa