Engagerade företagare bidrar att hålla liv i Katrineholm. Genom dem kan jobben bli fler, välståndet växa och skatteintäkterna öka. Därför är det goda nyheter med den etablering som nu ska ske på Kerstinboda industriområde.
Det är det lokala bolaget Virens fastighetsutveckling som köpt en tomtbit av kommunen och ska sedan bebyggas. Av de planerade sju fastigheterna i företagsbyn ska fastighetsutvecklingsbolaget flytta in i en. Bilbesiktningsbolaget Carspect har också köpt en av lokalerna. Det är bara att önska entreprenörerna lycka till!
Etableringen är en bra påminnelse att också andra kommundelar kan vara intressanta för företag. Inte bara kommunens gullegrisområde på åsen. Det blir också allt viktigare att hitta ny mark – Lövåsen är snart fylld.
Så vad har gjort denna etablering möjlig? De etablerande företagen är de verkliga möjliggörarna. Men även kommunens tjänstemän har sålt och fixat med markförsäljningen. Dessa aktörer kan vara värda en applåd.
Men vad har politiken i Katrineholm gjort i denna process?
När företag ska hitta mark att utveckla är läge och tempo viktiga komponenter. Då är det bra om detaljplanerna är fix och färdiga i god tid. På så vis kan sträckan mellan idé och verklighet krympas. Handläggningstiderna för olika tillstånd behöver också hållas korta. I mycket av detta ligger Katrineholm ofta i fas.
Just denna del av industriområdet verkar politiken varit riktigt tämligen förutseende i. Detaljplanen som rör markplätten, som tidningen fått från både kommunen och fastighetsutvecklaren, är daterad 1973. Det är värt att komma ihåg: Dagens politiska beslut kan vi se effekterna av först långt senare.
Och kanske har den politiska majoriteten i Katrineholm gjort någon åtgärd i området efter 1973. Men det är i så fall inte tydligt. Varför skulle då kommunstyrelse ordförande Johan Söderberg (S) och vice ordförande Christer Sundqvist (M) vara några av de centrala figurerna under kommunens pressträff om etableringen häromveckan? De verkar ju inte ha gjort något för just den här markförsäljningen – några spår av det syns i alla fall inte i handlingarna. Några fingeravtryck från deras företrädare Göran Dahlström (S) och Lars Härnström (M) syns inte heller.
Förvisso förekommer den idag avlidne socialdemokratiske folkrörelsemannen Gustaf Dahls namn i detaljplanen. Han hade då varit mångårig ordförande i Katrineholms stadsfullmäktige, för att i samband med kommunsammanslagningen 1971, få samma roll i den nybildade kommunen. Vilken roll Dahl spelat i detaljplanen har ledarsidan inte ännu kunnat utröna.
Och även om Socialdemokraterna i kommunen kan glädjas åt sin föregångare bör dagens politiska styre inte försöka åka snålskjuts på det. Söderberg och Sundqvist kunde ha stannat på kontoret denna gång och låtit tjänstemännen och fastighetsutvecklaren få all uppmärksamhet.
Till bilden hör också hur kommunens informationsavdelning används i allt detta. Ännu en gång tillåts kommunalråden breda ut sig på Katrineholms kommuns hemsida – helt oemotsagda. Att kommunförvaltningen vill uppmärksamma etableringen är inte särskilt konstigt. Men kommunens hemsida finns till för medborgarna – inte för det politiska styret att få sprida sin smöriga propaganda. Vill S och M få sådan reklam får de betala för den ur partikassan – inte använda kommunens resurser och kanaler.