Under pågående friidrotts-VM har ungerske premiärministern Viktor Orbán haft besök av Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. De träffas ofta, samverkar om åtskilligt och har tidigare i år blockerat Sveriges Natointräde.
Om Orbán och Erdoğan nu även överlade om fortsatt taktik mot Sverige är inte lätt att veta. Från båda hållen har visserligen signalerats att de lydiga parlamenten ska kunna gå till beslut under hösten. Om det verkligen blir så återstår att se.
Men de auktoritära härskarna i Ankara och Budapest har fler affärer att tala om. De företräder båda den högerauktoritära herraväldesmodell där ett yttre skal av val och parlamentariska former finns kvar men tömts på mycket av sitt innehåll.
Oppositionspartier undermineras, förvaltning och domstolar hårdpolitiseras, oberoende nyhetsmedier blir nästan helt förintade, eller reducerade till likriktade språkrör för regeringsmakten. Det är detta slags maktutövning i Budapest som gjort Orbán till ideologisk vän och inspiratör för en räcka europeiska ytterhögerpartier av SD-snitt, liksom för Donald Trump och hans radikaliserade anhängare samt Benjamin Netanyahus delar av den israeliska högerflygeln.
Mer än så förenar de styrande i Turkiet och Ungern. Deras regimnära oligarker har affärer ihop. En sådan turkisk magnat, Adnan Polat har gjort stora fastighetsaffärer i Ungern, och därtill byggt solenergiparker. Hans ungerske partner i de affärerna heter István Tiborcz. Dennes svärfar är, ja just det, Viktor Orbán.
Det finns dock fler sätt att bli rik i Ungern. Lörinc Mészáros, en småföretagare i Orbáns hembygd hade installationsfirma för fossilgasvärme. Han fotograferades nyligen mellan Neapel och Capri på en mycket luxuös, mycket stor, motoryacht.
Sådana bilder kan ännu dyka upp i de små nätmedier som är spillror efter att Orbánmakten tystat pressen i stort. Ett tidigare liknande foto fick Orbánstyret att spionera på journalisten med hjälp av avancerad israelisk utrustning, som erhållits som väntjänst från Netanyahu.
Båten är inte oväntat registrerad på Malta, där mycket som mindre väl tål insyn brukar få en formell hemvist. För ägandet står, på papperet i alla fall, ett dotterbolag till en storbank i Ungern. Den kom till med en regimgillad fusion och kom så under inflytande av en regimnära person. Jodå, Lörinc Mészáros.
Han blev i raketfart Ungerns rikaste man, med en förmögenhet, enligt affärstidningen Forbes, på så där tolv miljarder svenska kronor. Vägen dit var en mängd kontrakt, ”vunna” i upphandlingar, kontrollerade av Orbanstyret och till mycket stor del betalda från EU-pengar som flutit in i Ungern.
Det är detta slags pengar som nu frusits på grund av Orbánstyrets nedmontering av rättsstaten. Det är de miljarderna Orbán önskat få loss, samtidigt som han gång på gång talat för Putins linje mot Ukraina.
Inom EU är Ungern under Orbán en snyltare, inom Nato en säkerhetsrisk.