Det bombade ordet är inte fritt

Åke Wredén.

Åke Wredén.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2022-10-23 19:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För fem år sedan mördades den journalist som i ett av EU:s medlemsländer flitigast granskat en utbredd korruption Mordvapnet var en bilbomb. Landet är Malta.

Fem år senare har två av de skyldiga, två bröder, till sist fått långa fängelsestraff. De hade erkänt att det var de som hade placerat bomben i bilen, vid Daphne Caruana Galizias bostad.

Hon hade länge arbetat med att dra fram skumrask i ljuset på Malta, under senare år i en blogg med namnet Running Commentary. I likhet med journalister på bland annat Süddeutsche Zeitung i München hade hon arbetat med det enorma material om brevlådebolag och svarta pengar som 2015 kom ut från en ”advokatfirma” i Panama.

Bland Panamafynd hon hann skriva om innan attentatet fanns mörklagda bolag i skatteparadis som sades vara knutna till den sedermera avsatte premiärministern, samt både hans hustru och hans stabschef, samt energiministern. Pengar skulle ha kommit till ett sådant Panamakonto från härskarfamiljen i Azerbajdzjan.

Med hjälp av kriminalpolis från andra länder och av undersökande journalistik i medier på andra håll i Europa kunde en del av bakgrunden till mordet klarläggas. De dömda hade varit häktade ett bra tag, fast domen kom ändå plötsligt och något överraskande. Men de är underhuggare.

Såväl en misstänkt anstiftare som en misstänkt anskaffare av sprängladdningen är utpekade men har än så länge, efter fem år, inte ställts till svars. Detta har påpekats i ett uttalande i förra veckan från en lång rad pressfrihetsorganisationer.

undefined
Daphne Caruana Galizia hade länge arbetat med att dra fram skumrask i ljuset.

Malta är ett EU-land, ett av de som likt Cypern satt i system att snylta på större länder i gemenskapen. En finansminister i tyska delstaten Nordrhein-Westfalen kallade för några år sedan landet för ”ett slags Panama i Europa”. Ett sådant land kännetecknas av ett svagt rättsväsende, lagar som är gynnsamma för penningtvätt sant mycket dåliga villkor för det fria ordet,

Obekväma tidningar och journalister har på Malta kunnat jagas med störtskurar av stämningar som det är påfallande dyrt att försvara sig mot. Metoden förekommer även på andra håll, bland annat har den använts mot oppositionspress i Polen.

Sådant försvårar granskning av korruption. Daphne Caruana Galizia hade, bara det år hon blev mördad, utsatts för ett par tjog stämningar. Men hon hade lyckats hålla sin lilla nätbaserade korruptionskritiska nyhetsförmedling i gång – tills lejda mördare slog till.

När Sverige nu snart ska fungera som EU:s ordförandeland bör det vara en uppgift att stötta arbetet med att motverka att vissa EU-länder undergräver demokratiska friheter eller skadar andra medlemsländer genom att vara baser för penningtvätt och annat skumrask. Ungerns och Polens angrepp mot pressfrihet och rättsstat måste mötas med bestämda motåtgärder.

Malta är ett exempel av annan art. Den här sammanfattningen gjordes 2017 av den schweiziska kvalitetstidningen Neue Zürcher Zeitungs, redaktör i Rom, Andrea Spalinger. ”Det politiska systemet på Medelhavsön är genomkorrumperat … [Den är] inte bara populärt mål för skattesmitare och penningtvättare, utan även knutpunkt för internationell knarkhandel och smuggling av vapen och prostituerade.”