Vi har hört det förr. Ordvalen har varierat men huvudinnehållet har varit detsamma: "Sverige är ett trasigt land". Och i helgen yttrade SD:s partiledare Jimmie Åkesson (återigen) dessa tankar i sitt sommartal.
SD och Åkesson är dock oklara på när detta "trasiga" land var "helt" eller "fullständigt". Så för enkelhetens skull kan vi undersöka vad som påstås vara "trasigt" med Sverige.
Vi kan börja med att kika på "bidragsberoendet". Det är en av sakerna partiledaren verkar oroa sig för.
Statistiska Centralbyrån (SCB) har en del intressanta siffror på antalet helårspersoner i yrkesaktiv ålder som tar emot sociala ersättningar. Det kan vara sjukpenning, sjuk- och aktivitets-ersättning, eller någon sorts arbetsmarknadsrelaterad åtgärd. Den siffran var förra året den lägsta på 33 år, då myndigheten började sina mätningar. Detta trots att Sveriges befolkning vuxit kraftigt.
Och hur är det med jobben? Sitter folk i allmänhet och rullar tummarna? Inte om man kikar på siffrorna över andelen förvärvsarbetande (sysselsättningsgrad) i Sverige. Andelen kvinnor och män i jobb har inte varit så här hög på mer än 20 år. Och när myndigheten släppte nya siffror om det senast kvartalet har utvecklingen fortsatt i samma positiva riktning. Särskilt tydlig är framgångarna bland de som Åkesson ofta, även denna gång, gnäller om – invandrare.
För till motsats vad SD och en del andra vill påskina: andelen utlandsfödda i jobb har ökat kraftigt sedan 1990-talet. 1997 handlade det om 48 procent. 2021 var det 67,1 procent, och har fortsatt därefter på samma kurs. Särskilt bland utlandsfödda kvinnor ser vi mycket plus. Och tittar vi närmare på andelen kommunmottagna flyktingar som fått jobb inom två år har den siffran ökat från 17,9 procent (1997) till 43,2 (2019). Sverige gör dessutom något bättre ifrån sig på integrationsområdet än ett genomsnittligt EU-land.
Givetvis kan, och ska, den svenska arbetsmarknaden fungera ännu bättre. Men det låter inte som ett "trasigt" land.
Vad Åkesson, och en del andra som gärna bespottar svensk integrationspolitik, däremot inte vill ta sig an är kompetensbristen i en rad branscher. Många verksamheter skriker efter kompetent personal, inte minst i äldreomsorgen kan det inom kort bli riktigt svårt. Ändå kapar SD och andra i både flykting- anhörig- och arbetskraftsinvandring.
Hur ser det ut med brottsligheten? Årligen utför Brottsförebyggande rådet den Nationella trygghetsundersökningen (NTU). Där kan vi se hur den självrapporterade utsattheten för brott sjunkit mellan 2018 och 2021. Misshandelsfallen har legat på ungefär samma nivå de senaste tjugo åren. Bedrägeribrotten har däremot ökat stadigt under många år. Det är så det ser ut. Brottslighet varierar över tid och olika brottstyper ökar i omfattning när andra krymper.
Det betyder inte att allt är väl. Det dödliga våldet med skjutningar och sprängningar i knark- och gänguppgörelser har det senaste årtiondet varit högre än det tidigare. Det är allvarligt och måste pressas undan med polis, socialtjänst, skola och civilsamhälle.
Då krävs det att politiker (och andra) gör grovjobbet. Jämrandet om ett "trasigt" Sverige löser inga problem. Det bygger inga hus eller skolor och skapar inga jobb.