Både EPA-ungdomar och Högsjökändisar kan överraska

KARLSTAD, SVERIGE 20240301
Gunilla Persson i EPA-miljö. Inte i Högsjö men i Karlstad, i samband med Melloevenemang.

KARLSTAD, SVERIGE 20240301 Gunilla Persson i EPA-miljö. Inte i Högsjö men i Karlstad, i samband med Melloevenemang.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2024-07-24 20:50
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Från Högsjö till Hollywood till Mellot – och så med helikopter till ett frikyrkomöte i Ångermanland, med tillströmning av EPA-ungdomar och deras "traktorer". Nej, inte det mest förväntade. Gunilla Perssons framfart, från Högsjö till hennes nu pågående sommarturné, krockar med åtskilliga förutfattade meningar.

Hon har också lierat sig med samma kommersiella musikentreprenör som lyckades göra pengasuccé av att sätta rånarhuva över huvudet på en sångerska, ge henne varumärket "Fröken Snusk" och rita ihop texter om könsllvet. Dessa skulle inte passa på frikyrkomöte i Härnösand, och inte heller innehåller de goda råd för ungdomars eller äldres lyckliga samliv.

Satsningen förde damen i rånarhuvan via öltältet på Katrineholmsveckan till Mellot, där språket behövde filtreras en del, och i Mellot mötte hon Gunilla Persson, som då inte direkt verkade höra hemma i frikyrkomiljö.

Men det gör hon faktiskt, och hon har det med sig från Högsjö även om hon tillfogat en del evangelikala tongångar från USA. På fredag gör hon ett nedslag "hemma" i Sörmland, inte i kyrka utan på Djurens dag vid Sundbyholmstravet. 

Hur som helst leder förutfattade meningar ofta till att förenklingar tränger undan det som är mer mångsidigt och ibland motsägelsefullt. Så är det med både de som kör EPA-traktorer och de som går på frikyrkliga sommarmöten, två måltavlor för många, ibland nedriga fördomar.

Vad man än menar om Gunilla Persson som sångerska så kliver hon inte alltid rätt med pengar eller politik.  Den skuld hon hade till Försäkringskassan hemma i Sverige lär vara på väg att regleras. Men det hade ju varit bättre att få det gjort utan dom i tingsrätt och efterföljande tillslag av kronofogden.

Värre är hennes ytliga och ganska ansvarslösa tal om att hon aldrig röstat och att alla som väljs är "korrupta" – där hon verkade bunta ihop och jämställa Biden och Trump. En del som hon sade lät som ekon av de hejdlösa förtals- och lögnkampanjerna från Trumplägret mot Biden och andra.

Trumpanhängare är hon dock inte, att hon ogillar den mannen har hon sagt tydligt.

De personliga påhopp som i åratal vräkts över Joe Biden har alldeles för ofta underblåsts och vidarebefordrats från högerinriktade evangelikala, och av eftersägare de har i Europa. Men Biden har varit en bra president, och personligen är han för övrigt en from och kyrksam man. Fast han går ju i mässan och inte på det slags möten Gunilla Persson åkte helikopter till i Norrland.

Där skötte hon sig med att sjunga och vittna, enligt reportaget i tidningen Dagen. I publiken på 1 300 personer fanns mycket riktigt de som hade parkerat en rad EPA-traktorer. 

I samma nummer av Dagen får Linalie Newman, en av de båda samfundsledarna i den baptistiska Evangeliska Frikyrkan, en fråga om hon skulle kunna tänka sig att tacka ja till att vara minister: "Aldrig" i en "regering som är beroende av Sverigedemokraterna. Det skulle kosta för mycket av mina övertygelser".

Det svaret är något att tänka på för Ebba Busch och Johan Pehrson, i två partier som länge fick mycket av sin inspiration och idealitet just från frikyrkliga folkrörelseaktiva, men nu har ledare som gått åt ett motsatt håll.