Goda beslut föregås av bred debatt. Och debatten har onekligen stormat kring det planerade huset på Stortorget i Katrineholm. Det är det hus som tidigare skulle vara i guld, men som nu ska bli grönt och vitt.
Detaljplanen för huset röstades nyligen igenom i Katrineholms kommunstyrelse. Samtliga i oppositionen yrkade avslag. Men Majoriteten gick på förvaltningens förslag. Kommunfullmäktige har visserligen inte sagt sitt än men Katrineholmsmajoriteten har ju sina mandat. Om styret – eller enstaka ledamöter inom M eller S– inte backar kommer detaljplanen godkännas också när fullmäktige samlar sig i slutet på februari.
Har husbygget därmed nått sin slutdestination? Nej.
Diskussionen kommer givetvis fortsätta bland politiker och invånare. Och antagligen även efter att huset byggts klart. En del fortsätter ju även att muttra även länge efter att något stått färdigbyggt. Och så får det vara. Människor får ha och uttrycka olika åsikter om hur omgivningen bör se ut. Samtidigt måste beslut och spadtag tas när städer ska utvecklas.
Innan några maskiner kan rullas fram till torget ska bland andra Länsstyrelsen ge sitt slutliga besked. Förra gången tycket samma myndighet nästan allt fel med husbygget – höjd, form, färg och material. Inte heller skulle detaljplanen ha tagit tillräckligt med hänsyn till den närmaste kulturmiljön. Det var närmast en motståndsinlaga mot stadsförändring och nybygge.
Men denna gång kan det bli annorlunda. Innan detaljplanen lyftes i kommunstyrelsen hade kommunen begärt yttrande från Länsstyrelsen. Stora förändringar har ju ändå gjorts på höjd, färg och utformning. Länsstyrelsen får även efter beslut i kommunfullmäktige yttra sig, men de tidiga bedömningar som myndigheten nu gjort är bra mycket mer positiva. Dess nya yttrande är att det kulturhistoriska miljövärdet inte längre är i fara – så länge bland annat fontänen på torget bevaras. Bra! Då bygger vi! Fontänen kan kommunen väl flytta några meter så att den inte står så marigt intill den föreslagna tunneln genom huset.
Men det finns också annat att diskutera. På debattplats argumenterade Vänsterpartiets gruppledare i Katrineholm, Tony Rosendahl, mot det gröna huset. Det är en artikel värd att läsa, även om Rosendahl kommer till en annan slutsats än denna ledarsida. Han lyfter då att den nya detaljplanen i praktiken innebär att det som nu är ett offentligt rum styckas av till en privat byggherre.
Så är det. Kommunen tar en bit av torget som tidigare alla kunnat ta del av, till att begränsas till dem som kommer bo i huset eller de som ska besöka eventuella verksamheter på bottenplanet. Det är ett ingrepp som är betydande och det är värt en verklig debatt.
För ledarredaktionen är förtätning av centrum, husets läge och närhet till kollektivtrafik samt helhetsbilden av Katrineholm nog med argument för att bygga hus på Stortorgets norra sida. Men det får inte leda till att resten av torget faller i politisk glömska. Alla ska känna sig välkomna på den del av torget som blir kvar.
Hela torget behöver en uppryckning – det gröna huset räcker inte.