Låt torget förbli en öppen oas

Med ett torghus här förlorar Katrineholm mycket offentligt utrymme. Det skriver Vänsterpartiets gruppledare i kommunen.

Med ett torghus här förlorar Katrineholm mycket offentligt utrymme. Det skriver Vänsterpartiets gruppledare i kommunen.

Foto: Carina Ekdahl

Debatt2023-01-31 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet i Katrineholm har flera betänkligheter och invändningar mot planerna på att bygga på torget. Det har vi framfört tidigare och som man har kunnat läsa om bland annat i Katrineholms Kuriren. Det är invändningar som delas av många Katrineholmare.


Vi vill inte avyttra en del av det offentliga rummet som torget utgör till en privat byggherre. Det betyder att det offentliga rummet krymper och vi förlorar kontrollen över marken och dess framtida användning. Krympningen av torget leder också till att färre evenemang och tillställningar kan arrangeras centralt i Katrineholm. 

Vi anser att planeringen av torgets framtida utformning ska ske inom ramen för en helhetslösning tillsammans med den framtida utformningen av resecentrum. 


Förtätning av centrum är viktigt ur både ett miljö och hållbarhetsperspektiv och för att skapa liv och rörelse och underlag för centrumhandeln. Men förtätning innebär också att man får möjlighet att skapa fler öppna och gröna ytor centralt när man utnyttjar marken effektivt. 

Ytor där Katrineholmarna kan smalas och träffas. Därför behöver vi inte bebygga torget om vi förtätar i de övriga centrala delarna av stan och kan låta torget vara en öppen och förhoppningsvis lite grönare oas i centrum.


Vi delar Länsstyrelsens synpunkter att torgytan, fontänen och lindallén är av betydelse för riksintresset. Lindallén riskerar att försvinna vilket innebär ett mindre grönt torg av det som är kvar och att fontänen med anor till trettiotalet riskerar att behöva rivas eller flyttas. 

Därmed förlorar Katrineholm ytterligare en bit av sin historia. Katrineholm har ju tidigare förlorat en hel del av sina historiska byggnader.

När det gäller husets funktion så ser vi att det finns en problematik. Vi har idag ett antal tomma verksamhetslokaler i centrum och vi ser inte att det i dagsläget finns täckning för att fylla lokalerna med verksamhet. Fler bostäder i Katrineholm är välkomna men vi behöver främst satsa på billigare hyresrätter för ungdomar och människor med låga inkomster. 

Boendekostnaderna och lokalhyrorna riskerar att bli höga i huset på torget. Hela projektet med huset på torget har idag fått karaktär av att mer vara ett ”landmärke” än en funktionell byggnad för boende och verksamheter. Katrineholm ska utvecklas, absolut, men det ska ske utifrån de behov vi har, långsiktigt och strategiskt.

Därför yrkade vi avslag på förslaget till detaljplan på senaste kommunstyrelsemötet och reserverade oss mot beslutet.