– Majoriteten gick på förvaltningens förslag och oppositionspartierna V, C, KD och SD yrkade avslag, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) till tidningen efter sammanträdet.
Liberalerna och Miljöpartiet, som inte har några ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen och därför inte kan rösta, valde att lämna in ett särskilt yttrande där de redovisar sitt missnöje mot detaljplanen.
I och med att majoriteten, S och M, släppte fram förslaget går det nu vidare till kommunfullmäktige. Troligtvis kommer kommunfullmäktigeledamöterna fatta beslut om att godkänna detaljplanen på sammanträdet den 27 februari.
– När KF, kommunfullmäktige, fattat beslut då har sakägaren, alltså allmänheten eller den som anser att den berörs av det här, rätt att överklaga. Om ingen överklagar så vinner förslaget laga kraft om länsstyrelsen väljer att inte upphäva beslutet, säger Johan Söderberg.
Det har varit många turer kring bostadshuset som planeras att byggas på Stortorget. Redan 2012 började arbetet med att se över hur man skulle kunna göra torget mer attraktivt, levande och gynnsamt för centrumhandeln. Ett förslag handlade om att förtäta centrum. Därefter har planerna om en byggnad på Stortorget, längs Fabriksgatan, rullat på – men inte utan kritik.
Både privatpersoner och oppositionen har varit kritiska till att majoriteten vill avskärma torget från järnvägen och tågstationen. Vänsterparitets gruppledare Tony Rosendahl har kallat det för ett skrytbygge. Även myndigheter har haft synpunkter, bland annat Länsstyrelsen i Södermanland som inte godkänt husets utformning eftersom det riskerar att skada riksintresset för kulturmiljövården påtagligt. Men i måndags, två dagar innan kommunstyrelsens samlades, ändrade de sig.
– Det finns ett uttalat riksintresse för Katrineholms uppkomst vid järnvägen. Vi fick svar i måndags att den tilltänkta byggnaden inte riskerar att skada riksintresset för kulturmiljövården påtagligt, säger Johan Söderberg.
Oppositionsrådet Joha Frondelius (KD) ställer sig frågande till varför länsstyrelsen ändrat uppfattning i frågan.
– Det är en rätt stor uppdatering de kommer med. Vad beror det på? Från att vilja bevara riksintresset och sen ändra sig och säga att det inte finns någon risk att det skadar riskintresset. Vad är det som påverkat länsstyrelsen? frågar sig Frondelius.
I december bad kommunen länsstyrelsen att yttra sig på nytt gällande torghuset. Anledningen var, enligt Johan Söderberg, att planritningen för huset genomgått flera förändringar sedan det senaste utlåtandet. Förslaget om det så kallade guldhuset skrotades och i höstats presenterade man ett nytt förslag om hur huset kan se ut. Husfasaden ska nu gå i vitt och grönt, i stället för i guld, och takhöjden har justerats från 23 till 19,5 meter. Dessutom får enbart 40 procent av höjden mot stationen uppgå till 23 meter.
– Första förslaget såg annorlunda ut, med guldfasad, och då tyckte länsstyrelsen att det var svårt att godkänna det. Så därför ville vi ha ett svar i just den delen, säger Johan Söderberg och tillägger:
– Vi i majoriteten har väldigt länge velat bygga ett hus där. Men det har varit många frågor om hur det ska se ut, den ekonomiska biten och att få tag på en byggherre som har möjlighet att ta sig an det här. Det känns bra att vi fått till ett förslag som vi är nöjda med. Nu får det formella ha sin gång och så får vi se hur det blir.