En ny era för Katrineholms-Kuriren – vi spänner skyttens båge

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Ida Lithell.

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Ida Lithell.

Foto: Selma Merdovic

Krönika2024-10-01 09:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu händer det! Pappersversionen av Katrineholms-Kuriren blir en tredagarstidning, med utdelning tisdagar, torsdagar och lördagar. Ett nödvändigt beslut för vår överlevnad. Och ett beslut som både upprört och accepterats. Många av er har hört av sig till mig sedan nyheten kom. Det tackar jag för. 

Det hela förefaller så tydligt. Tidningen knyter ihop människoöden, den går tillbaka till era barndomar och ligger slängd i olika vrår, i olika rum, som en prasslande detalj som hör ihop med husen, platsen och med er. Betydelsen av och engagemanget för lokaltidningen är slående och gör mig varm om hjärtat. Vi är ingenting utan er, våra läsare. 

Och nu behöver vi gasa och ge er mer djuplodande innehåll!

Jag har tidigare skrivit att varken nyhetsbevakning eller mängden journalistik kommer att påverkas av förändringen i antal utgivningsdagar för pappersversionen av Kuriren, inte heller vår närvaro digitalt. Appen kkuriren och sajten kkuriren.se uppdateras fortsatt dygnet runt, alla veckans dagar.

I samma utsträckning som tidigare kommer vi att bevaka och granska samtliga orter i vårt närområde. Färre utgåvor ger oss däremot möjlighet att satsa på mer djupborrande journalistik samtidigt som vi nu får chansen att ta nästa kliv mot den bästa digitala läsupplevelsen. 

Låt mig därmed få presentera de nyheter vi står inför. Vi har precis tillsatt en ny nyhetschef med lokal förankring. Pontus Kinnander kan bevakningsområdet utan och innan och är i startgroparna för sitt redaktionella arbete. 

På lördag publicerar vi vår första krogrecension i en serie som kommer pågå under hösten. Recenserar gör välrenommerade krogprofilen Anna Norström. Det här är en del i vår satsning på seriös näringslivsjournalistik.

Inom genren har krogrecensenter traditionellt sett besökt restauranger inkognito för att få en mer autentisk upplevelse. Men Anna Norström göms inte bakom ett alias. 

– Jag tycker att det är viktigt att det finns en avsändare, precis som när man recenserar skivor eller bilar. Då kan man stå upp mot kritik bättre, säger hon i vår intervju med henne.

En åsikt jag delar. Anna Norström har tillräckligt stor kompetens för att kunna genomskåda smicker och särbehandling. 

Som vikarierande ledarskribent dyker det också upp ett nytt ansikte. Under Niklas Otto Olssons tjänstledighet fram till nästa år kommer Backolars Johan Hermansson att ge oss sin unika röst om vårt lokalsamhälle.

I sitt skapande har Backolars med sig ett antal författade romaner, ett hundratal erotiska noveller, många krönikor och ledare. Här hittas den svärta jag tror många av oss kan känna igen. I vår intervju berättar han om favoritämnen som antirasism, mobbning, rätten till en bra ålderdom och hbtq-frågor. Ingången är att hans ledartexter ska vara relevanta för alla läsare, oavsett politisk kunnighet eller ålder.

Åsiktsmaterial som insändare och debattartiklar ges överlag mer utrymme digitalt. En levande tidning bygger på interaktivitet med läsarna. Så välkommen med dina tankar och perspektiv. 

Vi tar också på oss en ny kostym, eller snarare en skön och snygg outfit. I samband med att vi blir tredagarstidning i pappret får vi en ny logga digitalt. Skytten behåller vi, den symboliserar styrka och snabbhet, och där ska vi vara. Men vi behövde en modernare skytt och vi behöver spänna bågen. 

Då så. Nu kör vi.