Skrivandet blev en ventil för tidningens nya ledarskribent

Skrivandet har alltid varit Backolars Johan Hermanssons ventil i livet. Med ett antal romaner, ett hundratal erotiska noveller, många krönikor och ledare i bagaget är han nu ny, vikarierande, ledarskribent för Katrineholms-Kuriren.

Backolars Johan Hermansson är ny, vikarierande, ledarskribent för Katrineholms-Kuriren.

Backolars Johan Hermansson är ny, vikarierande, ledarskribent för Katrineholms-Kuriren.

Foto: Mats Edman.

Katrineholm2024-09-28 06:26

Nyheten i korthet

  • Backolars Johan Hermansson, en prisbelönt författare och kolumnist, blir ny vikarierande ledarskribent för Katrineholms-Kuriren. Hermansson har skrivit flera romaner, hundratals erotiska noveller och är en fast kolumnist för QX.
  • Hermansson, som är öppet homosexuell, har använt skrivandet som en ventil från en ung ålder. Han säger att skrivandet "räddade hans liv" under tider av självmordstankar och självmordsförsök.
  • Hermanssons favoritämnen att skriva om inkluderar HBTQ-frågor, antirasism, mobbning och äldres rätt till en bra ålderdom. Han hoppas att hans ledartexter kommer att vara relevanta för alla läsare, oavsett deras politiska kunnighet och ålder.

32-åriga Backolars Johan Hermansson är född, uppvuxen och bosatt i västra Dalarna. Han har skrivit sedan barnsben och har alltid haft ett stort behov av att författa, berättar han.

– Jag var mobbad under min uppväxt. Jag växte upp på en liten ort med många regler om hur man skulle vara som kille eller tjej. Som homosexuell kände jag att jag inte passade in och skrivandet blev min ventil, mitt rum av frihet, säger Backolars Johan Hermansson.

Han satte tidigt i livet upp ett mål om att bli författare. Från början skrev han mest sagor men senare blev det ungdomsberättelser.

– Jag vågade inte vara homosexuell, men jag vågade att skriva om det, säger han och berättar att han under sin uppväxt ofta hade självmordstankar och gjorde även ett antal självmordsförsök.

– Det dröjde till jag var 22 år innan jag vågade komma ut. Skrivandet räddade mitt liv, konstaterar Backolars Johan Hermansson.

Han har skrivit flera romaner som handlar om favoritämnet kärlek, men även ett hundratal erotiska noveller. Böckerna och novellerna har blivit översatta och utgivna på ett tiotal olika språk. Det har även blivit en och annan krönika. Backolars Johan Hermansson är sedan en tid fast krönikör på tidningen QX. Vid sidan av sitt författarskap föreläser han om vikten av att vara sig själv. 

– Våren 2022 fick jag frågan om jag skulle vilja vikariera som ledarskribent på Falu-Kuriren. Jag är nyfiken och jag ville testa en ny genre. Då upptäckte jag hur roligt det var. Att skriva ledare är så långt från erotiska noveller som man kan komma, säger Backolars Johan Hermansson.

undefined
Backolars Johan Hermansson har skrivit flera kärleksromaner och erotiska noveller. Sedan några år skriver han även ledare.

Har du någon politisk bakgrund?

– Nej, det har jag inte. Men jag har alltid gillat att vrida och vända på ett problem och försöka förstå det. Mina ledartexter är ganska resonerande, jag vrider och vänder mycket. Som person är jag åt det oberoende liberala hållet, ibland håller jag med vänstern, ibland med högern men oftast landar jag mitt i, säger Backolars Johan Hermansson.

Vikariatet på Falu-Kuriren förlängdes under hösten 2022. Året efter fick han erbjudandet om att bli politisk redaktör för Örnsköldsviks allehanda, något han tackade ja till med stor lust. Därefter har Backolars Johan Hermansson arbetat åt Liberala nyhetsbyrån, en rikstäckande svensk nyhetsbyrå i Stockholm, specialiserad på att leverera opinionsmaterial till svenska dagstidningar, framförallt de tidningar som är liberala eller oberoende liberala på ledarplats.

– Jag tycker om att skriva ledare. Jag vill att ledarsidan ska vara relevant för alla. Ofta kan ledarsidor vara lite nördiga och rikta sig till de personer som är väldigt insatta i vad som händer politiskt. Så tycker jag inte att det ska vara. Jag vill att det ska vara demokratiskt och att både Gun-Britt, 83 och någon som är 25 år ska kunna läsa vad jag skriver, säger Backolars Johan Hermansson och berättar att hans favoritämnen är HBTQ-frågor, antirasism, mobbning och äldres rätt till en bra ålderdom.

Just nu ägnar Backolars Johan Hermansson det mesta av sin tid åt att färdigställa sin tredje deckare i serien Dalamorden. De två första deckarna i serien heter "Morden i Dala-Järna" och "Morden i Vansbro". Den tredje boken kommer att utspela sig i Sälenfjällen där en person hittas mördad i skidliften, avslöjar Backolars Johan Hermansson. 

– Det är en serie, men alla deckarna kan läsas fristående.

undefined
"Jag vill att ledarsidan ska vara relevant för alla", säger tidningens nya ledarskribent Backolars Johan Hermansson.

Vad känner du till om Katrineholm och Vingåker?

– Jag vet inte så mycket än, men jag ser fram emot att lära mig mer. Jag är väldigt nyfiken av mig och ger jag mig in i något så går jag in för det och älskar att grotta ner mig. Jag bor själv i Gagnef som är en mindre kommun och vet vilka utmaningar som mindre kommuner kan ha.

Så var det ju det där med förnamnet Backolars. Vad kan du berätta om det?

– Backolars är ett så kallat gårdsnamn, som är vanligt att människor från Dalarna bär. Alltså ett sorts släktnamn som man har som förnamn. De flesta i min släkt på min mammas sida har Backolars som gårdsnamn. En gång i tiden fanns det en gård som hette Backolars, som vi härstammar från. Namnet är känt sedan 600-talet och ska ha uppstått när två personer från gårdarna Back och Olars gifte sig. Så det är riktigt gammalt och jag är något av en historienörd så jag bär mitt gårdsnamn stolt. Många i Dalarna tar tyvärr bort sina gårdsnamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!