Wahlund: Ja Olovsson, jag skäms – över S-oppositionen

Björn Wahlunds svar till Fredrik Olovsson avslutar debatten dem emellan.
Björn Wahlunds svar till Fredrik Olovsson avslutar debatten dem emellan.

Insändare 20 januari 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatten mellan Björn Wahlund och Fredrik Olovsson började efter Olovssons debattartikel "I högerns Sverige prioriteras höginkomsttagarna" som var införd i Katrineholms-Kuriren den 29 december. På det följde: "Det är ren lögn och det vet Olovsson", signerad Björn Wahlund den 4 januari, "Björn Wahlund borde skämmas", signerad Fredrik Olovsson den 9 januari. Med detta svar från Björn Wahlund sätter vi punkt för debatten.

Jag skäms över en opposition som anklagar den nya regeringen för beslut som den socialdemokratiska regeringen tagit. 

Beslutet om höjt prisbasbelopp (PBB) för 2023 togs av den socialdemokratiska regeringen i början av september 2022, det vill säga ett par dagar innan valet och detta styr sedan hur inkomstskiktet beräknas enligt skattelagen (65 kapitlet §5). Regering ska sedan inför kommande år fastställa nivån när statlig inkomstskatt ska börja betalas med utgångspunkt i PBB vilket gjordes av den nya regeringen i november månad.

En kort tillbakablick. Olovsson har suttit i riksdagen från 2003 och var ordförande i finansutskottet från 2014 fram till hösten 2020. Hösten 2020 klev Olovsson in som statssekreterare på finansdepartementet med ansvar för bland annat skattefrågor. På denna tjänst blev han kvar fram till valet 2022 då han återgick till riksdagen. 

Ingen gång under denna alla dessa år har Olovsson motionerat om eller verkat för att frikoppla skiktgränsen för statlig inkomstskatt från prisbasbeloppet. När Olovsson nu anklagar den nya regering för att sänka skatten för de med höga inkomster och dessutom lite överslätande uttrycker sig som att jag som lokalpolitiker inte skulle vilja eller våga kritisera nuvarande regering är tunt och ett tecken på härskarteknik. En teknik som kan användas när argument tryter.

Ämnen du kan följa