Obegripligt att säga upp personal i förskolan

Det är oansvarigt att säga upp personal i förskolan, när det är fler, inte färre vuxna som behövs i verksamheten. Skriver dagens debattör.

Det är oansvarigt att säga upp personal i förskolan, när det är fler, inte färre vuxna som behövs i verksamheten. Skriver dagens debattör.

Foto: Malin Stenström

Debatt2023-03-10 16:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måste ändå tillstå att jag blir lite förvånad när jag läser hur Katrineholms kommunstyrelses ordförande Johan Söderberg (S) och Anneli Hedberg (S) går till angrepp på Frondelius KD med anledning av hans debattartikel i Katrineholms-Kuriren den 23/2 2023 


Jag vill börja med att påtala att det enligt kommunens styrdokument är majoritetens ansvar att upprätta en kommunplan. Varför i hela friden skulle en opposition lägga kraft och tid på ett arbete med en kommunplan? Detta är en debattnivå som närmar sig sandlådans sarg. 

För det andra måste vi nog påminna majoriteten om deras kommunplan för 2018-2022. ” Förskolan är starten för det livslånga lärandet och ska vara trygg, rolig och lärorik. Mindre barngrupper ska underlätta för pedagogerna att se varje barns förmågor och behov. Forskning visar att tidigt stöd ökar barns möjligheter att nå kunskapsmålen i grundskolan.” 

Utfallet från den förra mandatperioden är inget som jag skulle vara stolt över i styrande ställning. Att bygga nya förskolor kan ju i sig inte vara ett mål. Målet bör ju vara att få barn att växa till trygga och studieintresserade elever – vilket kommunen har misslyckats med. Att få till avdelningar/klasser med färre barn inom förskola och F-6 skolan måste vara det övergripande målet för våra barn, inte byggandet av förskolor i sig. 

19 barn på tre personal för barn upp till tre år är inte en pedagogisk verksamhet, det är förvaring. Med detta i minnet är det är det för mig obegripligt och oförsvarligt gentemot våra barn att säga upp personal inom förskolan då det behövs fler vuxna i verksamheten! 


Vi vet. Forskningen vet. Och Skolverket vet: antalet vuxna per barn i förskolan och i låg och mellanstadiet är det som skapar förutsättningar för barn och unga att kunna bli behöriga till gymnasiet. Men, socialdemokraterna är år efter år nöjda med att bara sju av tio elever är behöriga till gymnasiet. Söderberg och Hedberg fortsätter i sin debattartikel att klappa sig på axeln för att ”Bildningsnämnden för 2023 fått en förstärkning på 11 miljoner kronor”. 

Jo tack. Denna förstärkning täcker knappt de ökade pensions- och hyreskostnaderna för 2023. Att täcka upp för kostnadsutveckling kan knappast gynna en redan bristfällig verksamhet. 



Sen slutligen. Efter att jag läst deras debattartikel vill jag bara informera dem om att ett minskat barnantal inte per automatik minskar kommunens skatteintäkter och ställer krav på besparingar. Men vi förstår att de lever i den tron. För socialdemokrater ser alla oavsett ålder som skattkistor.