S tar ansvar när KD vill ge konstgjord andning

Katrineholms kommunstyrelseordförande Johan Söderberg (S), och Anneli Hedberg (S) för Socialdemokraterna i Katrineholm replikerar op oppositionsrådet Joha Frondelius (KD) om kommunplanen och varslen i förskolan.

Katrineholms kommunstyrelseordförande Johan Söderberg (S), och Anneli Hedberg (S) för Socialdemokraterna i Katrineholm replikerar op oppositionsrådet Joha Frondelius (KD) om kommunplanen och varslen i förskolan.

Foto: Arkivbild TT/Carina Bergius/Stina Järperud

Debatt2023-02-28 17:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi förstår att Joha Frondelius (KD) med stort intresse läser majoritetens kommunplan som kommunfullmäktige beslutat om och som gäller innevarande mandatperiod. För i sin egen så kallade kommunplan finns inga ambitioner, resultatmål eller uppdrag som går att följa upp.

Till skillnad mot KD har vi Socialdemokrater höga ambitioner i vår kommunplan. Vi har tydliga och uppföljningsbara resultatmål gällande förskolan:

  • Vi ska ha god personaltäthet i förskolan
  • Personalen i förskolan ska ha pedagogisk utbildning och minst hälften ska vara förskollärare 

Vi ska också fortsätta upprustningen av förskole- och skollokaler samt skapa pedagogiska och kreativa utemiljöer för att ge verksamheterna goda förutsättningar att arbeta i enlighet med läroplanen.

Men om man på allvar vill styra en kommun och ta ansvar för ekonomin och helheten så kan man inte blunda för SCB’s senaste statistik som visar att barnafödandet i Sverige har minskat med drygt 8 procent det senaste året, vilket även märks i Katrineholm där födelsetalen nu är de lägsta på över 10 år. 

När barnantalet ökade byggde vi nya förskolor för att kunna erbjuda en trygg och lärorik verksamhet. När nu barnantalet sjunker i vissa områden anpassar vi oss till det och minskar motsvarande antalet platser vilket även innebär minskat behov av personal, givetvis även chefer. 

Att använda tillfälliga pengar till en ordinarie verksamhet, är bara konstgjord andning för att skjuta ansvarsfulla beslut framför sig. 

Att kommunen som helhet har en välskött ekonomi känns tryggt när vi nu är inne i en tuff period med ökade kostnader. Det ger oss möjlighet att landa lite mjukare och behålla kvalitén inom kommunens verksamheter.

Vi har en ekonomisk styrmodell där verksamheterna inom såväl förskola, skola och äldreomsorg tilldelas medel efter beräknad volym, vilket kontinuerligt stäms av. Bildningsnämnden har för 2023 fått en förstärkning på 11 miljoner kronor i förhållande till den demografiska utvecklingen för att kunna behålla och stärka kvalitén inom förskola och skola.

Vi kommer årligen följa upp kommunplanen för att säkerställa att vi når de uppsatta målen och inför varje budgetår göra de prioriteringar som krävs.

Johan Söderberg (S)
Kommunstyrelsens ordförande

Anneli Hedberg (S)
Socialdemokraterna i Katrineholm