S i Katrineholm gör tvärtemot sin egen kommunplan!

Kristdemokraterna i Katrineholm kritiserar Socialdemokraterna för varslen i förskolorna.

Kristdemokraterna i Katrineholm kritiserar Socialdemokraterna för varslen i förskolorna.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2023-02-23 18:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholms kommun behöver satsa mer långsiktigt på personal för att uppnå måluppfyllelse och resultatmål inom skolans F-9 verksamhet. Skollagen är tydlig med att alla barn har rätt till individuellt stöd för att uppnå resultatmålen.

Hur länge ska socialdemokraterna sitta still i sin roll som ytterst ansvarig arbetsgivare för kommunens skola, vård och omsorg? Får kommunmedborgarna vad dom betalar för löftena om en skola, vård och omsorg i balans?

Var fjärde elev av Katrineholms elever har inte fullständiga betyg för att komma in på ett gymnasieprogram! Elevernas livsresa börjar redan i förskolans tidiga år. 

Förskolans personal upptäcker tidigt behov av extra stöd som tyvärr saknas alltför ofta. Tidig upptäckt, och tidig insats är en helt avgörande process när barn och unga ska få del av sin utbildningsresa och bli självständiga trygga individer.  

Vi är i ett bra utgångsläge nu. Med färre barn har vi möjligheten att höja förskolepersonalens arbetsmiljökvalité. 

Barn med olika behov kräver fler vuxna i förskolan. För att möta upp behoven så tidigt som möjligt behövs barnskötare tillsammans med förskollärare.

Katrineholms gruppstorlekar inom förskolan har alltid varit stora, många barn per lärare och barnskötare oavsett gällande statistik.   

Ett bättre läge än nu till att efterleva beslutad kommunplan för 2023-2026 finns inte! 

Utdrag från kommunplan: Personalen är den viktigaste resursen i kommunens verksamheter. Katrineholms kommun står, liksom kommunsektorn som helhet, inför en demografisk omställning där antalet personer i behov av välfärdstjänster kommer öka snabbare än antalet invånare i arbetsför ålder. Det innebär att kommunen måste intensifiera arbetet med att locka och behålla medarbetare, men också med att se över och effektivisera arbetssätt och verksamheter”.  

Glömdes kommunplan bort redan månad två av 48 möjliga? Hur kan man varsla 50 barnskötare 2023 när behoven redan är enorma på i förskolan? Hur många chefer kommer varslas under samma period? 

Vakna socialdemokrater – ni gör helt tvärtemot er egen kommunplan!

Joha Frondelius (KD)
Gruppledare kommunfullmäktige Katrineholm