Det var i slutet av februari i år, som Katrineholms-Kuriren träffade Mucahit Sahin, 29, och Roger Andersson, 48, i längdskidspåret vid Båsenberga. Sju veckor innan, hade Mucahit aldrig stått på ett par längdskidor och en vecka senare skulle han åka Vasaloppet. Ett av målen han hade var att genomföra hela loppet. Trots flertalet motgångar och tankar på att ge upp, hade han ett pannben av stål och tog sig till slut in i mål.
– Det tog 13 timmar för mig att ta mig i mål. Det var så mycket som gick emot mig, mina bindningar krånglade flera gånger, det var kallt och blött. Det var nära att jag gav upp, men jag hade siktet på målet hela tiden. Det var så skönt när jag väl gick i mål, säger Mucahit Sahin.
Vetskapen om att Roger lovat att genomföra Vasaloppet 2025 om Mucahit gick i mål sporrade honom.
Ett halvår senare möter tidningen upp vännerna och kollegorna vid Stallsbacke i Katrineholm. Denna gång har de bytt ut längdskidorna till cyklar och hjälmar. På lördag ska delta i den nio mils långa cykelvasan, mellan Sälen och Mora. Till skillnad från i vintras, får nu Mucahit sällskap av Roger under loppet.
– Vi bestämde oss redan i mars att vi skulle köra cykelvasan tillsammans, så träningen började redan då. Nu har jag totalt sett snart cyklat 200 mil och Mucahit 100 mil. Jag har ju mitt löfte om att genomföra Vasaloppet i vinter och det ska jag hålla, säger Roger Andersson.
– Jag genomförde Cykelvasan redan förra året, så jag vet vad jag har att vänta. I vintras var jag ju tvungen att lära mig att åka skidor, men cykla kunde jag redan, så det är en fördel, säger Mucahit och skrattar.
För fyra år sedan kände sig Mucahit lite isolerad efter jobbet och ville ha en fritidsaktivitet. Han testade bland annat på fotboll, men det var inget för honom. Då kom Roger med idén om cykling.
Sedan tidningen träffade vännerna senast har de lagt mycket tid på jobb och cykling, men de har även haft tid för semester. Under fyra veckor besökte Mucahit sin familj och släkt i Turkiet. Under semestern kickade Mucahits äventyrliga sida in och bestämde sig för att ta dykcertifikat i Turkiet.
– Det var väldigt intressant att lära sig, men det var svårt. Det inte riktigt samma regler i Turkiet som i Sverige, så vi får se om certifikatet är giltigt här. I Sverige behöver man ju läkarintyg på att man är frisk och i Turkiet fick jag bara frågan "är du frisk" och sen var det i princip bara att hoppa i och lära sig, säger Mucahit Sahin.
– Jag blev chockad när han helt plötsligt skrev att han skulle ta certifikatet. Jag har själv ett och blev lite fundersam när jag fick höra hur allt hade gått till väga. Han hade fått ge sig ner i vattnet helt utan teori innan och jag kände bara, nej, nej. Det kanske får bli någon form av komplettering här i Sverige, säger Roger och skrattar.
Båda vännerna har genomfört Cykelvasan minst en gång var, men denna gång blir första gången tillsammans. Under våren har de genomfört två cykellopp som varit förberedande inför lördag.
– Under våren har vi genomfört lopp som Björnlunken, som är mellan Alberga och Kungsör. Sedan har vi gjort ett seedinglopp inför Cykelvasan, som avgör vilken startgrupp man kommer att tillhöra. Under seedingloppet hade jag lite otur med min cykelkedja, vi cyklade tillsammans hela tiden så vi båda kom i startgrupp 24, säger Roger Andersson.
– Ja, hade din kedja inte krånglat så hade vi säkert hamnat i en tidigare startgrupp, säger Mucahit Sahin.
Roger kontrar snabbt med ett taktiskt svar om att det är bättre att ligga i en lite lägre startgrupp, för att lättare kunna köra om andra. Än att ligga i en högre startgrupp och istället bli omkörd, vilket Mucahit håller med om.
Vid mötet i februari hade Mucahits träning inte varit smärtfri. Han hade varit med om en del vurpor och en del utrustning hade fått bytas ut innan loppet. Även denna gång på cykel, har träningen inte varit smärtfri.
– På Björnlunken var det en kvinna framför oss som helt plötsligt stannade, vilket gjorde att jag ramlade. Sedan skulle vi åka över en smal träbro som var blöt. Jag kom upp lite fort och det blev halt så cykeln bara åkte åt sidan och jag ramlade av.
– Ja, det var en rejäl smäll så jag trodde att du skadade dig allvarligt. Men som tur var gick det bra. Sen hade vi ju en incident där jag virrade bort oss i blöt terräng i Forssjö i mars. Det var 0-gradigt i luften och vi fick gå runt där en stund, säger Roger Andersson och båda skrattar till.
Om din kedja går sönder igen, då drar jag bara, så får du lycka till.
Mucahit Sahin
De tränar tre till fyra gånger i veckan och försöker då cykla mellan tre till fem mil per gång. De är eniga om vad de båda har för styrkor, respektive svagheter.
– Jag gillar backar och köra mycket stigar, där har jag en fördel. Men där är inte du lika vass, du är bättre på att dra iväg på vägarna i högt tempo, så inte jag hinner med, säger Roger Andersson.
– Jag gillar att cykla snabbt. Vi ska köra loppet tillsammans, men om din kedja går sönder igen, som på seedingloppet, då drar jag och då får du bara lycka till, säger Mucahit Sahin och skrattar.
Ett mål du hade, var att bli igenkänd som "Vasalopps-turken" – har du blivit det?
– Ja faktiskt. Det har kommit fram killar på gymmet och frågat om det var jag, sen har även mina grannar reagerat och det har varit väldigt roligt, säger Mucahit Sahin.
– Ja det blir ju bara mer och mer, intygar Roger Andersson.
Finns det något annat äventyrligt du vill göra – som du inte testat på än?
– Jag hade planer på att testa på att rida under sommaren, sen har jag också på listan att jag vill lära mig att köra enduro. Sen i vinter ska jag och Roger lära mig att åka slalom. Sverige har så mycket fin natur och den erbjuder så mycket, så varför inte ta vara på det. Första två åren gjorde jag nästintill ingenting så jag vill ta igen det, säger Mucahit Sahin.