Han vill bli "Vasalopps-turken" med svenska folket

Han vill bli "Vasalopps-turken" med svenska folket

Katrineholm
Lästid cirka 5 min

Söndagen den 3:e mars kan Katrineholm bli känt som "Vasalopps-turkens" hemstad. Efter närmare fem år i Sverige tyckte nämligen Mucahit Sahin att det var dags att bli den första med turkisk flagg att korsa mållinjen i Vasaloppet. I januari ställde han sig på ett par skidor för första gången. "Jag har lärt mig uttrycket "ur spår", som jag kan använda", skrattar Mucahit Sahin.

Många som ställer upp i Vasaloppet brukar vara ute i god tid med att börja träna och köpa utrustning inför det 90 kilometer långa loppet. Men inte katrineholmaren Mucahit Sahin, 29. Han ställde sig på ett par längdskidor för första gången den 3 januari i år. Tillsammans med vännen och kollegan Roger Andersson, som har mycket erfarenhet inom skidåkning, har han nu tränat intensivt i snart sju veckor inför loppet. Under perioden har de stött på både med- och motgångar. 

– Jag har haft en tuff start med utrustning som gått sönder. En stav har gått av, ena sulan lossnade från pjäxan och ena bindningen lossnade. Allt detta hände på grund av att jag ramlade väldigt mycket, skrattar Mucahit och fortsätter:

– Nu har jag fått byta ut den trasiga utrustningen och jag ramlar inte lika mycket, vilket känns hoppfullt. 

undefined
De har båda sett att träning ger resultat, men Roger Andersson vill poängtera att tiden inte är det viktiga denna gång, utan att Mucahit Sahin tar sig i mål.

Mucahit Sahin kommer ursprungligen från Turkiet, men har bott i Sverige i nästan fem år. Han arbetar som ingenjör tillsammans med Roger Andersson på företaget Sintercast i Katrineholm. Under de första tre åren i stan var han inte så intresserad av någon vintersport. Under våren och sommaren åkte kompisarna mountainbike tillsammans. Efter två år bestämde de sig för att delta i cykelvasan. Mucahit Sahin hade aldrig gjort något liknande tidigare, men han fick mersmak och de började prata om det klassiska Vasaloppet på längdskidor. 

– Roger visade mig klipp från tidigare Vasalopp och då minns jag att jag tänkte, hur svårt kan det vara? Jag tyckte att det såg ut som att de ställde sig i något som var likt ett järnvägsspår och så gled man bara med, säger Mucahit Sahin. 

undefined
Mucahit Sahin tränade till en början på staktekniken på gymmet. Första träningen ute körde han en kilometer på 90 minuter och ramlade ungefär tio gånger. Idag åker han drygt två mil på 90 minuter.

Roger Andersson var snabb med att berätta att det ligger mycket teknik och träning bakom. Mucahit Sahin började kolla på fler klipp och han såg även sista milen av fjolårets Vasalopp på tv och tänkte att det var något som han själv ville uppleva. Efter det anmälde Mucahit Sahin sig till årets Vasalopp. För Roger Andersson var det självklart att stötta sin vän, men han fick tjata igång honom lite.

Det här kommer nog inte gå.

Roger Andersson

Kollega och tränare

– Jag sa till Mucahit flera gånger att han var tvungen att köpa sin utrustning och komma igång med träningen i tid. När jag själv var uppe i Åre, i slutet av december, fick jag plötsligt ett samtal av Mucahit som var på plats i en butik med massa utrustning. Han ville då dubbelkolla så allt såg bra ut och då kände jag att vi var igång, säger Roger och fortsätter:

– Första gången jag såg honom på ett par längdskidor kände jag att det här kommer nog inte gå. Jag försökte peppa honom med att om han tar sig igenom loppet så anmäler jag mig till nästa år, vilket det ser ut som att jag får ta att göra nu.  

I sitt arbete har Mucahit Sahin rest och besökt många olika länder genom åren. Enligt honom är Sverige bland de bättre länderna att bo i. Han trivs väldigt bra i Katrineholm.

– Bosätter man sig i ett annat land, då finns det två saker man måste lära sig, enligt mig. Det ena är språket och det andra är hur samhället fungerar. Om jag inte hade gjort det, då hade jag nog varit väldigt isolerad och varit helt i min egen värld, säger Mucahit Sahin.  

undefined
Roger Andersson tycker att Mucahit Sahin är en riktig vinnarskalle. "Jag ser en stor utveckling vad gäller balansen och självförtroendet, på bara några veckor. Det är både häftigt och intressant att se hur snabbt en utveckling kan ske", säger han.

Roger Andersson berättar att Mucahit Sahin dessvärre inte får tillgång till den vardagliga svenskan via arbetet, som han egentligen hade velat. På jobbet talas engelska på arbetstid, eftersom de anställda kommer från många olika delar av världen. Men för att lära sig mer svenska kollar Mucahit Sahin väldigt mycket på svensk tv. 

– Den första svenska serien jag såg, och som även är min favorit, är humorserien Leif och Billy. Jag har sett den många gånger och den är väldigt rolig. Sedan har jag tittat på Bonusfamiljen, Snabba cash och nu håller jag på att se svenska versionen av Love is blind, säger Mucahit Sahin. 

Vasaloppet är delvis känt för alla backar och de masskrascher som kan förekomma. Trots de intensiva träningsveckorna, finns det fortfarande orosmoment kvar. De är båda överens om att en utmaning för Mucahit Sahin är just balansen i nedförsbackar. Även om den har utvecklats enormt finns det några ställen under loppet som kommer bli kritiska.

Jag kommer skrika "ur spår", men om de inte flyttar sig, då kommer jag definitivt att krascha.

Mucahit Sahin

Vilka backar tror du kommer vara mest utmanande?

– Jag tror att backen upp mot Smågan kommer vara en stor utmaning. Det är en väldigt lång väg upp och det kommer ta mycket kraft och energi att ta sig upp. Sedan kommer Risberget vara en utmaning att ta mig ut för. Om någon ramlar framför mig kommer jag inte kunna stanna, skrattar Mucahit Sahin och fortsätter:

– Men jag har lärt mig uttrycket "ur spår", som jag kan använda för att varna människor. Om någon framför skulle ramla så kommer jag skrika det, men om de inte flyttar sig, då kommer jag definitivt att krascha.

undefined
Roger Andersson och Mucahit Sahin har spenderat många timmar i olika skidspår och de har fått testa på många olika underlag och väder. Det är något som de båda ser som en fördel inför loppet.

Under träningsperioden har duon pratat mycket om teknik och vilka problem som kan förekomma och hur Mucahit Sahin kan bemöta dem. Själv kommer Roger Andersson inte kunna närvara på plats under söndagen, men därför känns det extra viktigt för honom att peppa innan. Mucahit Sahin kommer istället att åka tillsammans med kollegan Albert Fröberg, 28, och med föreningen Broby GoIF från Bettna.

– De kommer åka ett helt gäng, omkring 30 personer med buss från Katrineholm. Sedan är allt det praktiska med boende och nummerlappar ordnat och kommer finnas på plats när de anländer, säger Roger Andersson. 

undefined
Roger Andersson, Mucahit Sahin och Albert Fröberg både arbetar och tränar tillsammans. Roger Andersson hoppas att Vasaloppet kommer gå bra för båda killarna. Han kommer ha koll på var de befinner sig under loppets gång, genom att ha synkat deras träningsklockor.

Kul att bygga på de tidigare virala klippen. "Vasa-turken" kan bli mitt nya varumärke.

Mucahit Sahin

Under 00-talet cirkulerade en rad olika klipp på internet, som sedan skulle komma att bli virala. Det var klipp som fick namnen "skogs-turken", "laser-turken" och "körkorts-turken". Mucahit Sahin berättar att han har sett alla dessa klipp och tycker att de är väldigt underhållande. Själva idén om att bli "Vasalopps-turken" med svenska folket kom när de började undersöka saken och insåg att Mucahit Sahin i år kan bli den första turkiska mannen att ta sig i mål i Vasaloppet. Men det finns konkurrens. Det är nämligen ett par turkiska deltagare till som kommer åka.

– Mitt mål är att komma före dem. Det hade det varit kul att bygga vidare på de tidigare virala klippen. "Vasa-turken" kan bli mitt nya varumärke, säger Mucahit Sahin och skrattar.

– Det är verkligen något som motiverar mig. Roger håller just nu på att skapa "Vasa-turken", säger Mucahit Sahin, när han avslöjar deras förkortade arbetsnamn.  

undefined
Roger Andersson och Mucahit Sahin är laddade.