Det första som möter den törstiges öga när man slår upp listan hos Statt vin och mat är skumpan. Eller om du hellre vill säga bubbel, champagne, sprattelvatten … Kärt barn har många namn. Det finns fem olika mousserande vin att välja på när det kommer till glas, varav ett är riktig champagne (alltså från distriktet med samma namn) från huset Bollinger.
Också kallat ”Bolly” av fansen. Om någon minns den brittiska kultserien Absolutely Fabulous så är husdrinken där ”Stolly-Bolly”, alltså champagne toppat med vodka av märket som då hette Stolichnaya och nu bara Stoli.
Men så kul ska vi inte ha det! Även om ett glas (bara) Bolly på Statt vin- och mat kostar ynka 155 kronor. Jo, det är faktiskt prisvärt för en hantverksprodukt tillverkad enligt det som på champagnespråk heter ”traditionell metod”. Lyssna nu noga, det är minst en femtiolapp mindre än i Stockholm! Hur kan vi hålla detta hemligt så att Statt inte blir länsade på förrådet? Ska vi komma överens om att ingen snackar med utomsocknes om denna recension?
Utöver champagnen så finns billigare bubbelalternativ som crémant, cava och prosecco. På flaska finns ytterligare sex val, inklusive ”Katrineholms champagne” från 100-årsfirandet, för 1350 riksdaler. Men ett stort minus är att årgångar inte står utskrivet i listan.
Det känns flottigt och inte alls vinvänligt
Amnna Norström
Krogrecensent
Vi får också hoppas att det nya bubblet från Blacksta vingård också åker upp här i sinom tid, jag testade det nyligen på +Katrineholms matpopup i Radicis lokaler på Kungsholmen. Lovande!
Utöver tre röda och tre vita på glas så finns en vinomat i baren där 12 olika (extra) viner erbjuds som smakprov, halv- eller helglas – låt oss skåla för det bonusmaterialet. Nu saknas bara lite kul orange vin och gärna fler val med låg tillsatshalt (typ naturvin).
Matmenyn är spretig. Den vill vara plockig, streetfoodaktig och matig på samma gång. Vad gör dirty fries som ska ätas med händerna på menyn? Det känns flottigt och inte alls vinvänligt.
Vi testar chips med löjrom som i sig blivit en klassiker till och med i tv-sofforna men tyvärr förstörs anrättningen av för stora skivor picklad rödlök som blöter ner chipsen. Det borde åläggas böter för överdrivet strösslande av picklad rödlök där den inte passar.
Om detta hade gjorts i Rom hade man fått klappa igen
Anna Norström
Krogrecensent
Och hur i hela friden kan man servera pizzakusinen pinsa för 179-199 kronor på bröd som inte är hembakt (Statt bekräftar att det köps in från Zeta)? Då bjuder ju vilken närliggande pizzeria som helst en mer hantverksmässig produkt. Om detta hade gjorts i Rom, pinsans hemstad, hade man fått klappa igen. Med billigare och mer vinanpassad mat i mindre storlek så tror jag fler skulle komma hit med rätt anledning: för vinets skull.
Men det finns också ljusglimtar. Gubbeli-gubb-mackan för 189 kronor serveras med perfekt stekrad på oxfilén, parmesan och rostad lök ovanpå finfint bröd från Djulöbageriet. Den "Gubben" i kombo med ett glas bättre rött är en riktig pangmiddag som kan omvända en riktigt grå måndag i november till lördag.
BETYG
Statt vin och mat
Storgatan 20
Klientel: Alldeles för få (trots att det är fredag).
Lokala råvaror: Sisådär. Vore kul om ost och chark kunde köpas in från närområdet!
Snittnota: Beror på törsten. Förbluffande bra pris på champagne.
Plus i kanten: Hög ambitionsnivå finns med att folkbilda kring vinet. Till exempel kan du boka en vinprovning för 199 kronor och testa tre olika, det finns en vinklubb och quizkväll om mat och dryck.
Service: Bordsservering av vinet hade mer stämt med ambitionsnivån. Att gå till kassan och beställa känns mer som McDonald’s, fast med alkohol.
Kul kuriosa: Man kampanjar för att göra sangrian cool igen, en liksom hetare variant än den du får på charterresan till Mallis som här görs i färgen vit eller röd.
Betyg: 3,5
Möt Katrineholms-Kurirens krogrecensent Anna Norström: "Coolt att en lokaltidning gör den här satsningen"
Fler krogrecensioner
Maistro: Hållkäftengod – har det där lilla extra
Kikimo sushi: Kan vingåker golva en sushisnobb?