I somras firade jag midsommar i Lyttersta vid Tisnaren. Förutom skränig musik från en närliggande bygdegård, snaps och sill, så lovordades en specifik krog i Vingåker.
Det var inte första gången. Även tidigare har jag rekommenderats att åka till orten för att äta … sushi! Och nu, bänkade med midsommarmaten, så hävdade några att de kunde köra ända från Kungsör för nio bitar rå fisk ovanpå en riskudde.
Jag som varit i Tokyo och kom hem med åkomman sushisnobb var fortsatt misstänksam. Men med så många tipsare i bagaget var det svårt att slå dövörat till.
Så, en lördag hänger jag och mitt sällskap på låset till Kikimo.
Man ska nämligen komma tidigt.
Stammisarna framhåller att det är bra att vara först in, för att det kan bli tjugo minuters väntetid på maten. Ett bra tecken, skulle jag säga. För det betyder att sushin monteras ihop efter beställning. Är sushiriset lite ljummet under din nigiri? Bara bra. Iskall sushi betyder att den preppats i förväg. Då kan riset bli lite klistrigt, fisken tappa sin stuns och det blir inte lika gott. Så smakar det ofta på rullbandssushi eller buffé.
Katrineholms-Kuriren har tidigare skrivit om Kikimos ägarpar Enkhtur Narmandakh och Shinekhuu Magsar som häromåret flyttade ner från Stockholm. De träffades i Tjeckien men är båda ursprungligen från Mongoliet. Precis som en av Sveriges mest erkända sushikockar, Batjargal "Bagi" Ochirbat, som drivit hyllade Soyokaze i Stockholm och jobbat på Esperanto som hade stjärna i Guide Michelin.
Innan några därute går i taket kan jag berätta att de använder amerikansk ål
Anna Norström
Krogrecensent
Jag beställer en ”special sushi” där nigirins topping bitvis är halstrad – alltså lätt grillad. Det ger djupare smak. Kul är också att Kikimo vågar servera unagi, det vill säga stekt ålfilé.
Och innan några därute går i taket över detta tilltag, eftersom ålfiske i Sverige i princip är förbjudet, så kan jag berätta att de använder amerikansk sort. Den är inköpt från Kvalitetsfisk, ett företag som de flesta lunchsushi-haken i landet handlar från, vilket också (tyvärr) medför att menyer är likadana.
Det går att köpa extra nigiris för ynka 15 kronor styck och jag testar en med avokado som är sådär perfekt mogen som man aldrig själv lyckas köpa i affären. Nigiri med friterad räka är också ett succénummer.
Makirullarna håller fint ihop om man är någorlunda flink med ätpinnarna och vill äta en i två bett. Stammisfavoriten Dragon roll med gurka, fisk och friterad räka har både textur och smak men det hela faller på alldeles för många majonnäsränder som den göms inunder.
Lyssna nu: Ju bättre sushi, desto mindre majo
Anna Norström
Krogrecensent
Det är två olika: En söt som är smaksatt med teriyaki och en med chili. Majonnästrenden är ett sattyg som vi nog får hålla poké bowls ansvarig för (det finns också på menyn). Lyssna nu: Ju bättre sushi, desto mindre majo.
Sushikungen Batjargal "Bagi" Ochirbat anser till exempel att fisken behöver tala för sig själv utan majonnäs. Kikimos rullar är också strösslade med granatäpplekärnor, det kommer jag be dem att inte lägga på nästa gång.
Helhetsbetyget? Sushin är välgjord men sluta göm rullarna under sås!
BETYG
Kikimo sushi
Köpmansgatan 3, Vingåker
Klientel: Alla. Som inte är fisk- och skaldjursallergiker.
Miljö: Brunt trä, träpanel, blinkande ”sushi”-skylt.
Missa inte: Teet. Det ingår.
Mest populärt på menyn: Sushi.
Undvik: Yakitori-spett (de köps in färdiga).
För chilitorsken: Den heta hemgjorda kimchi får det att vina i öronen.
Tips: Ta med extra kimchi hem och gör kimchitoast som helgbrunch.
Prisläge: Mellan, sushi 125-145 kronor.
Betyg: 4 av 5.
Liten sushiskola
Nigiri – Den mest klassiska sushin. En bit fisk, avokado eller tofu ovanpå en riskudde.
Maki - fyllda rullar som hålls samman av torkat sjögräspapper, så kallade Yaki Nori.
California roll – En så kallad makizushi, vars rulle oftast är skapad med riset utåt.
Gari – Picklad ingefära som ska ätas mellan bitarna för att rensa paletten.
Wasabi – Japansk pepparrot, oumbärlig ingrediens i sushi.
Möt Katrineholms-Kurirens krogrecensent Anna Norström: "Coolt att en lokaltidning gör den här satsningen"
Fler krogrecensioner: "Hållkäftengod – har det där lilla extra"