Friterad kronärtskocka, en tjusigt upplagd fish and chips och en köttbit med grönkål och tunt hyvlade rödbetor – bilderna på Instagram är som hämtade ur ett matmagasin.
Det är en grå tisdagskväll, men Avenyn lyser upp i novembermörkret. Utanför dörren står sådana röda band med pelare som nattklubbar brukar ha. Väl inne märks att någon lagt mycket krut på inredningen.
Stor stark serveras i frostat glas, himla trevligt även om skumlocket är tunt och ölen snabbt blir avslagen. Mineralvatten hälls i glas utan is. Vinlistan är kort och nog komponerad med tanke på att hålla glaspriset nere (glaspriser 89-99 kronor) än smak.
Hoppet läggs till huvudrätterna
Anna Norström
Krogrecensent
Vi tar en löjromspizza att dela på. En vit pizza ”bianco”, som de senaste tio åren synts på menyer från norr till söder. Här kommer den dock in med tomatsås i botten, något som inte bör samsas med löjrom på en tallrik då smakerna krockar. Förresten är det inte ens löjrom ovanpå, utan helt klart annan rödfärgad rom av den sorten du kan köpa på billig burk i affären. Samt drivor av picklad rödlök.
Hoppet läggs till huvudrätterna. Storsäljaren Filé Oscar rekommenderas, rätten som ursprungligen serverades 1897 på Grand Hotel i Stockholm för att fira Oscar II:s 25-årsjubileum på tronen. Originalet bestod av kalvfilé på en spegel av choronsås med en tryffelerad hummerstjärt.
En förväntar sig såklart inte en exakt kopia, det hade kostat skjortan.
Avenyns version är överkört kött som man måste såga i med kniven (misstänkt kolgrillat) i sällskap av vattniga burkräkor, en ledsen grön sparris och tomat. Pommesen däremot är fina och bearnaisesåsen varm och med perfekt konsistens. Det går att äta, och med en prislapp på 199 kronor som också inkluderar vin eller öl så kan man kanske inte kräva mer?
In kommer (igen) överkört kött
Anna Norström
Krogrecensent
Mixspettet med kyckling och fläskfilé ska serveras med nybakt örtbröd och tzatziki, som tillbehör väljer vi bulgur. In kommer (igen) överkört kött, en skål (bara) bulgur som smakar ingenting och en kall brödskiva vars status som nybakat jag starkt ifrågasätter. Räddningen står till Greklands heliga graal, den kalla vitlöksdippen med gurka och yoghurt.
Den här tolkningen av tzatziki saknar dock alla dessa ingredienser. Först måste vi dubbelkolla menyn, stod det coleslaw? För på tallriken ligger något som bara verkar innehålla majonnäs och kål, och den lyckas inte binda ihop alla andra torra komponenter.
Okej att sociala medier inte är att lita på, men vad har hänt på Avenyn? Svaret verkar stå i ett ägarbyte förra året, då kocken som postat de fina matbilderna också försvann. Synd.
För Avenyns meny liknar både Joan’s och Terrassens. Men krogen mittemot Kullbergska sjukhuset spelar inte (längre) i samma liga. Kanske vill man numera hellre sälja billig bärs än att vara ett ställe som folk går till för maten?
BETYG
Avenyn
Fredsgatan 43
Klientel: Två andra personer en tisdagskväll, fler på helger.
Lokala (mat-)råvaror: Inga.
Snittnota: Billigt. 800 kronor för en pizza, två huvudrätter och tre glas alkoholhaltiga drycker.
Mat: Stor meny. Pizza är ett nytt inslag sedan ägarbytet.
Dryck: Härligt med frostade ölglas!
Plus i kanten: Inredningen.
Service: Okej.
Betyg: 2,5/5.
Möt Katrineholms-Kurirens krogrecensent Anna Norström: "Coolt att en lokaltidning gör den här satsningen"
FLER KROGRECENSIONER
Dufweholms herrgård: Bjud på mer guldkant till tekoppen, tack!
Terrassen: Superservice lyfter stället: "Som i New York"
Villa Sandhem: Här blir det pinsam stämning till dessert
Joan´s: Maxat trevlighetsmys – men maten behöver finslipas
Fotografens: Håller den här krogen måttet för en foodie?
Maistro: Hållkäftengod – har det där lilla extra
Kikimo sushi: Kan Vingåker golva en sushisnobb?