Svensk streetfood kan kokas ner till en sak: varmkorv.
Och är den så mycket att stoltsera med, egentligen? Ett montage av två delar uppvärmt halvfabrikat, klädd med ketchup och senap. Känd från att den reas ut för en femma på Ikea.
Så, med det sagt, tack för kebaben! Den har räddat Sverige från ett kulinariskt förfall i kategorin mat som äts med händerna.
Kebaben har sedan sitt intåg i Sverige under det tidiga 80-talet helt klart förändrat den svenska matfloran till det bättre. I alla svenska städer finns numer ett gatukök som är lite bättre än de andra och som gör ortens bästa kebab, i rulle eller i bröd.
Nya Maistrogrillen är det stället i Katrineholm.
Men låt mig förklara hur jag kommit fram till det.
För det första: Brödet. Nu kanske du som läser levt ett helt liv i tron att det är köttet som spelar huvudrollen i en kebab men låt mig använda pizzan som förklaringsmodell här. Utan dess brödbotten så hade du bara en massa pålägg, samma gäller för kebaben.
På Nya Maistrogrillen bakas brödet både till rulle och pita à la minute, alltså direkt vid beställning.
Jag beställer och hamnar i en mycket viktig diskussion med delägaren Hikmet Ali Ismail. Röd eller vit sås, alternativt en mix? Redan här lär jag mig att katrineholmare är team vit. Men vet ni vad, man ska med fördel välja båda såserna på Nya Maistrogrillen, för de är gjorda från grunden. Stort plus i kanten för noll procent inköpt färdigsås, alltså.
Stammisar köper hem såserna för att ha som dipp till fredagsmyset
Anna Norström
Krogrecensent
Den vita är smaksatt med vitlök, yoghurt och lite majonnäs och finns i två utföranden: mild och lite starkare (jag väljer alternativ två). Den röda är en kiosklagad tomatsås med kryddor och serveras varm inuti kebaben. Faktum är att såserna är så bra att jag får höra hur stammisar kommer för att bara köpa hem dem och ha som dipp till fredagsmyset.
Smakar mer som en armhåla utan deo luktar
Anna Norström
Krogrecensent
Ett tydligt tecken på att en kiosk sysslar med verkshöjd i sitt kebabmakeri är att de har en grill (ett vertikalt ”rotisserie” på tjusig köksfranska) med ett spett där dönern, kryddat staplat kött, snurrar. Det har Nya Maistrogillen. Men ser du inte en sådan snurra så kan man anta att köttet köps in färdigskuret och värms upp i en mikrovågnsugn. Då smakar det mer som en armhåla utan deo luktar.
Hikmet Ali Ismail berättar att han till och med har ett eget kryddrecept på det handgjorda (till skillnad från maskingjort) kebabspettet som han köper in från Eskilstuna kebabfabrik.
Jag tar ett första bett av kebabrullen. Brödet är fortfarande varmt och jag får med lite av allt: krispig isbergssallad, tomat, såser och kött med lite pepprig smak. En riktigt bra tugga! Och så jalapeño på sidan. Inuti min mun stämmer smaklökarna upp i sång av ren glädje.
Veckan därpå är jag tillbaka för att kvalitetssäkra. Kommer det vara lika bra som sist? Och, jajemen! Kebabrullen serveras på exakt samma vis och är precis lika hållkäftengod, som artisten Petter hade sagt.
Vi ses snart igen, kebab-maestros!
BETYG
Nya Maistrogrillen
Fredsgatan 11, Katrineholm
Klientel: Alla är välkomna!
Miljö: Nyrenoverade lokaler i våras.
Missa inte: Kebab i bröd eller rulle.
Mest populärt på menyn: Kebab, pizza Vesuvio, Capricciosa eller Hawaii.
Undvik: Hamburgare (minst kiosklagat).
Prisläge: 95 kronor för kebab i pitabröd, 100 kronor för rulle. Dyrast i stan men också mest vällagad.
Kul kuriosa: Nya Maistrogrillens kebab blev viral sedan den använts som tillhygge i ett slagsmål 2014.
Betyg: 4,5 av 5 (testet gäller bara kebab).
Kebabfakta
Så känner du igen en bra kebabkiosk
Köttet är synligt på en grill med roterande spett.
Brödet är hembakat (guldstjärna för bakning vid beställning).
Det finns både röd och vit sås, och de är gjorda från grunden.
Man får be om extra jalapeños utan sura miner.
Innehållet är monterat med balans för perfekta tuggor.
Möt Katrineholms-Kurirens nya krogrecensent Anna Norström: "Coolt att en lokaltidning gör den här satsningen"