– Vinterns möjligheter med träningar på konstgräset i Värmbol har varit exemplariska. Det är glädje och harmoni i truppen med flera nya, duktiga spelare.

Tobias Sander har inte svårt att hitta positiva vinklar på division 2-säsongen där seriespelet inte ens är två månader bort.

Det är en del i hans egen utveckling som huvudtränare. Förra säsongen kastades Tobias in i rollen bara veckor före seriepremiären när Thomas Westerberg hoppade av sent. Det gick sådär till en början. Efter några oroliga år i A-laget med många tränare valde Tobias att frångå sin egen filosofi och jobba utifrån andras modeller.

Artikelbild

| Tobias Sander tillsammans med Djurgårdens guldtränare Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand som bidrar med så mycket inspiration för VFC-tränaren.

Efter 2–17 i måskillnad och bara två poäng på sju omgångar valde han att gå tillbaka till det spelmönster han själv tror mest på. En offensiv uppställning med sifferkombinationen 4–3–3 och en 4–5–1-defensiv.

– På de 19 sista omgångarna vann vi elva matcher, tredje bäst av alla lag i serien, säger Tobias.

– Det var inte bara en trygghet för mig utan också för spelarna som kände igen det från U19- och U21-lagen jag tränade, säger Tobias som hämtar inspiration och influenser från både Liverpool och svenska mästarna Djurgården.

– Jag var på studiebesök hos Djurgården i höstas och åker tillbaka nästa vecka, då också assisterande tränaren Daniel Grönvall och målvaktstränaren Alexander Juhlin följer med, säger Tobias om att anpassa "lyxfotbollen" som han kallar det till division 2-nivå.

I år är VFC-styrelsens mål en topp 3-placering i den långsiktiga planen att vara ett superettanlag 2029. Det blir ett svårlagt pussel, men Sander har antagit utmaningen och första träningsmatchen, mållösa mötet med Nyköpings BIS förra helgen, var ett bra kvitto på att fortsätta den inslagna vägen.

Men han har inte lika många matchtillfällen att hitta rätt i vår som för ett år sedan. Ett medvetet val.

– Vi hade nio träningsmatcher bokade även i år, men nu har vi strukit två men lagt in ett träningsläger i Göteborg. Det blev för mycket förra säsongen, förklarar Tobias inför söndagens hemmamöte med Mjölby.

Då rotera han i truppen och testar nya konstellationer. Med nyförvärvet Eldin Lugano från Motala och Vedran Benca har han två spelare på samma position. Det kan betyda att Vedran kan få byta plats.

– Han är kompentent och användbar i många roller, säger Tobias.

Han ska också ska fylla den stora luckan efter förra årets utropstecken, högerbacken Marcus Karlsson.

– Där testade jag Robin Hovbsby som är ny från Åtivdaberg där han spelat central mittfältare. Men han klarade backspelet galant. Men där har vi fler alternativ, både Zebastian Linder och Robin Gustafsson är tänkbara backar.

Just nu har VFC 18 utespelare och två målvakter i truppen just nu. Den kan bli större när  åtminstone en utespelare och målvakt kan tillkomma. Mittbacken Niklas Rautiainen har visserligen tränat ett par gånger men inte skrivit på nytt kontrakt. Detsamma gäller målvakten Gustav Jansson som inom kort flyttar hem till Katrineholm.

När det gäller två så etablerade spelare kan Tobias tänka sig att göra undantag på kravet om att träna fem gånger i veckan.

– Man måste ha förståelse och fingertoppskänsla för spelare som har barn och familj. Båda spelarna är bra kapital och lika viktiga i omklädningsrummet som på planen, motiverar Tobias.

Nu är det också klart att VFC ska ha ett U21-lag i seriespel.

– Det är ett måste för att alla i A-truppen och spelare på väg upp ska få speltid, säger Tobias.