Frågan är inte ny. Den har utretts flera gånger tidigare. För ett år sedan lyftes den igen när KSK, DFK Värmbol, VFC och KAIK åter uppvaktade kommunen hösten 2020 bjöd dåvarande bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S) in föreningarna till flera möten.
På ett av dem deltog också Mika Sankela från Svenska fotbollförbundet som tillsammans med utbildningsdepartementet, skolverket och Riksidrottsförbundet, varit delaktig i den nya utformningen av idrottsgymnasier som är tänkt att införas till höstterminen 2024.
Från kommunen lovade Johan Söderberg att göra en inventering över vilka program, både teoretiska och praktiska, som skulle kunna vara möjliga att kombinera med ämnet tävlingsidrott. Klubbarna fick samtidigt i hemläxa för att titta på ledarfrågan.
Om pusselbitarna föll på plats var Johan Söderberg inte främmande för att komma igång med en fotbollsprofil med två timmars tränings på skoltid i veckan redan till höstterminen 2022.
Sedan blev det tyst. Knäpptyst. I dag är det ingen prioriterad fråga och någon start av idrottsprofil i höst är inte aktuell, även om nuvarande ordföranden i bildningsförvaltningen, Ulrica Truedsson (S), är väl medveten om att frågan diskuterats tidigare.
– Gymnasieskolan står inför stora förändringar, de nationella reglerna ändras. Bara i år har det tillkommit 10–15 nya propositioner. Besluten kommer under året. Det är många frågor om innehåll, säger Ulrica Truedsson.
– Det är angeläget att barn och ungdomar rör på sig och är aktiva. Ska vi starta en idrottsprofil är det ett långsiktigt åtagande som vi ska göra bra.
Om, och i så fall när det kan ske, kan dock inte Ulrica Truedsson svara på.