Tävlingsidrott kan bli nytt ämne på Duveholmsgymnasiet

Tävlingsidrott kan bli ett nytt gymnasieämne i Katrineholm. Frågan om att starta ett idrottsgymnasium har tagit ett steg till.

Johan Söderberg (S)

Johan Söderberg (S)

Foto: Henrik Wising

Skola och utbildning2021-05-05 16:31

Frågan är inte ny. Så sent som för ett par år sedan gjordes en grundlig utredning. Den ledde inte vidare.

Men idrottsföreningarna gav sig inte. I takt med att de ser sina talanger lämna Katrineholm för att plugga vidare på annan ort skickades en ny skrivelse i vintras, undertecknad KAIK, KSK, DFK Värmbol och Värmbols FC.

Det landade på bildningsnämndens ordförande Johan Söderbergs (S) bord. Även om han då inte trodde att något förändrats i sak bjöd han in klubbarna till ett möte. Det blev ytterligare ett, och så ett till – nu med Mika Sankala från Svenska fotbollförbundet. Han är, tillsammans med utbildningsdepartementet, skolverket och Riksidrottsförbundet, delaktig i den nya utformningen av idrottsgymnasier som är tänkt att införas till höstterminen 2024.

Då ska dagens Rig (riksidrottsgymnasium) och Niu (nationellt godkänd idrottsutbildning) slås samman till ett nytt riksrekryterande system, där intaget halveras från dagens 11 000 (varav 1 000 på Rig) elever. Men det ska även i fortsättningen finnas lokala varianter. 

– Jag har lärt mig mycket på de här mötena. Inte minst svårigheterna som måste överbryggas för de lokala föreningarna, säger Johan Söderberg.

I det nya förslaget med lokala idrottsgymnasier tillkommer ett nytt ämne, tävlingsidrott. En 200-poängskurs, två timmar i veckan under två år och som ska motsvara dagens idrott- och hälsaspecialisering.

Även om mötena andas optimism är det fortfarande många frågor som söker svar.

– Det handlar bland annat om hur många elever vi behöver för att dra igång. Vi också se över vilka program, både teoretiska och praktiska, som kan vara möjliga att kombinera med ämnet tävlingsidrott, säger Johan Söderberg.

Även föreningarna har fått hemläxa över sommaren inför nästa möte i augusti. Samtidigt ska bildningsnämnden utreda från som rör skolan.

– De ska göra en inventering av hur många elever som skulle kunna tänkas söka, och i nuläget pratar vi bara fotbollsgymnasium. Dessutom måste klubbarna också garantera att de kan ställa upp med ledare/tränare för ett antal år framåt, säger Johan Söderberg.

Är det pusselbitar som faller på plats är inte Johan Söderberg främmande för att komma igång tidigare än 2024.

– Det kan vara möjligt redan till nästa höst enligt nuvarande regelverk, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!