"Med verksamhet inom fotboll, yx- och knivkastning, triathlon samt badminton, innebandy, skidor, cykel, simning och löpning erbjuder Julita GoIF något för alla. Omgångens gäng Julita GoIF är ovärderliga för sin bygd". Så lät inledningen av motiveringen när tidningens reporter överraskade Julita GoIF.
– Det känns jättekul att få det här priset. Jag tar det som en komplimang att man sett andra värden än resultatfixering. Jag tror det är viktigt för att både barn och vuxna ska trivas i en förening. Jag tror överlag att folk i bygden är stolta och glada över föreningen, säger Daniel "Dala" Eriksson, som är ordförande i Julita GoIF tillsammans med Sara Segerblad.
Sara Segerblad håller med.
– Jag flyttade hit 2017 och jag upplever verkligen att folk uppskattar det man gör och planerar. Det finns intresse när det händer något här i bygden.
De sitter båda på ordförandeposten och delar på ansvaret sedan årsmötet i våras.
– Det är jätteskönt att kunna bolla saker med varandra och att stötta upp om det kör ihop sig för någon av oss, fortsätter "Dala".
Under året som gått har Julita GoIF hanterat förluster, vissa tyngre än andra. I 14 år spelade Amanda Ekholm fotboll i Julita GoIF:s damlag, där hon började som 12-åring. Under några år var hon även ungdomsledare inom fotbollen. I februari i år krönte fotbollsskor och en matchtröja hennes kista i Julita kyrka. Hon hade somnat in i sviterna av cancer och många människor lämnades i stor sorg och saknad.
– Det var tungt och svårt att hitta energi. Men det blev ändå tydligt att idrotten kan fylla ytterligare en funktion – att man kan samlas kring sorg också, säger Daniel och får direkt medhåll av Sara.
"På föreningens hemsida står det att man vill kunna dela blod, svett, skratt och tårar med varandra. Det har man verkligen gjort. Man har sörjt mänskliga förluster, såväl som sportsliga. Som en fågel Fenix har man sedan rest sig igen och vunnit ny mark och nya kamper. Alltid tillsammans och alltid för varandra", fortsätter motiveringen.
– I vår värdegrund står det att vi ska välkomna nyfikna nybörjare, glada motionärer och satsande atleter. Man ska känna sig välkommen oavsett. Vi försöker verkligen jobba efter det och utveckla det, men samtidigt ha respekt för vårt arv och historia, säger Daniel.
– Ja, men verkligen. Vi jobbar ju för att förverkliga det våra medlemmar vill, fyller Sara i.
De har nyligen haft medlemsomröstning inför en nysatsning på idrottsplatsen där de står inför att söka medel från allmänna arvsfonden. De kallar projektet "Mötesplats Öljevi".
– Tanken är att vi ska utveckla området kring multisportarenan som vi fick till via bidrag för ett par år sedan. Vi har en stor grusplan som främst nyttjas till parkering. Men vi vill göra en plats som lockar till mer spontanidrott. Vi vill att det ska vara inkluderande och att man ska kunna nyttja den oavsett ålder eller funktionsvariationer, så långt det bara är möjligt, förklarar Sara.
Daniel "Dala" Eriksson och Sara Segerblad uttrycker att de är stolta över att bli omgångens gäng framförallt för motiveringen kring de mjuka värdena i föreningen – gemenskapen, den breda verksamheten och stora betydelsen för människorna i bygden.
– Vi har föreslagit en uppdatering av vår vision. Att rikta fokus på hälsa, trivsel och välbefinnande. Att prestation och resultat är av sekundär betydelse. Så det här träffade helt rätt, säger de medan de tittar på diplomet.