När skammen tog över koordinationen

Varför ska det vara så svårt att börja träna?

Ida Lithell, chefredaktör Katrineholms-Kuriren.

Ida Lithell, chefredaktör Katrineholms-Kuriren.

Foto: NTM

Krönika2023-12-14 20:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dessa bråda dagar fram till nyårsafton ser påminnelsen om att nyttja friskvårdsbidraget ut att pulsera i mejlkorgen.

Jag har gjort det flera gånger. Panikköpt årskort på gym, gått dit tre-fyra gånger och sedan, i december månads ofrånkomliga summering av den årsring som förflutit och av vad man gjort av den, insett att varje träningstillfälle kostat minst tusen spänn.

Jag har medverkat i gruppträning i gigantiska lokaler och gång efter annan frontat alla andra hobbygymnaster till tonerna av Göran Rydhs Keep On Joggin'. Mitt ansikte vänt mot ett fyrtiotal andra, vars kroppar unisont visat att de kan det här med koordination. Jag har lämnat dessa gigantiska lokaler, skamsen och otränad. 

Det ligger en inbyggd själslig och fysisk styrka i att påbörja sin träning. Det finns inte bara en början, det kommer alltid en ny vecka, en ny dag.

Men för vissa människor blir träningsresan verklighet. Elin Elander och Patrik Wirlén är två personer från Katrineholm som de facto dragit igång sina nya liv med allt vad det innebär. Vi följer dem i vår serie Hälsoresan, om vanliga människor med vanliga problem som vill få in träning i sin vardag. 

Det blir nära och hårt, svårt, lokalbaserat och ofiltrerat. Tittarna får följa med till träningspassen i kvarteret, till känsloregistrets alla små skrymslen och vrår och till coachernas driv och skräddarsydda upplägg. Varje vecka fram till februari publiceras deltagarnas oredigerade videodagböcker.

Kanske är det en resa som även får dig att börja träna?