Integration, gängkriminalitet, klimat, försvaret. Det finns många viktiga frågor som kommer att få mycket utrymme i höstens valrörelse.
Idrotten har inte samma prioritet.
– Lite synd. Jag tror inte att alla politiker ser idrottens hela potential som samhällsförbättrare, säger Jonas Nilsson.
Han jobbar för RF Sisu men är också ungdomsledare i KSK:s fotboll. Han ser idrottens möjligheter, och problem, från två sidor.
– Föreningarna vill så otroligt mycket. Men de måste ges och få förutsättningarna, säger Jonas.
Därför har han sammanställt en åttapunkts-lista som han hoppas ska få fäste både inom idrotten och politiken.
– Det är ingen slump att den kommer nu. Jag hoppas att alla lokala partier vågar och vill diskutera den inför valet, säger Jonas.
Punkterna i listan är en effekt av diskussioner inom det nya idrottsrådet där ett 20-tal föreningar deltagit under vårens två träffar. Listan har presenterats för den idrottsstrategiska gruppen, där både idrotten och politiken är representerad.
– Om idrotten är så viktig för kommunen. Varför ges det då inte ännu mer bidrag eller lägre hyror till föreningarna, är den första frågan Jonas ställer.
Han vill att den årliga grundbidraget till föreningarna dubbleras. Drift och underhåll av idrottsanläggningarna är en annan punkt.
– För att lyckas med en idrottsplats krävs både kunskap, engagemang och möjligheter. Det är kommunen som sitter på den bästa kompetensen i sin personal. Vi vill att den ska kunna hjälpa fler föreningar.
– Vi måste bli vassare, inte minst för att nå ut till landsbygdsföreningarna. Framför allt kan RF Sisu och kommunen fånga upp de idéer som finns och hjälpa föreningarna att förverkliga dem. Helt enkelt supporta den energi som finns i föreningarna, säger Jonas.
Att utreda hyresnivåer, samverkan mellan skola och föreningsliv, idrottsprofil/idrottsgymnasium, idrottsturism och personellt stöd till föreningar är andra punkter på listan.
– Det är ingen ensidig önskelista. Fritiden är inte lagstadgad så idrotten måste också visa resultat och förstå den politiska ordningen. Men jag är övertygad om att listan är i linje med politikernas önskemål, säger Jonas.
För även om det en gång hette att idrott och politik inte skulle blandas ihop så är samspelet kanske viktigare än någonsin.
– Där kan idrottsrådet och ISG vara bra mötesplatser för dialog kring bättre förutsättningar för alla ideella föreningarna. Jag hoppas att det arbete som inletts blir en bättre arbetsmodell än att varje förening springer själv till kommunen med sina önskemål, säger Jonas.