På Katrineholms-Kurirens ledarsida torsdagen 24 mars betonas att Sverige behöver lämna de klimatskadliga utsläppen bakom sig. Det är just därför elledningen ska grävas ner istället för luftledningar som Vattenfall vill ha.
De sakägare som engagerar sig för detta vill inget hellre än att förse SSAB i Oxelösund med den el som behövs men att detta ska ske på ett klimatsmart sätt. Vi kan tyvärr konstatera att Vattenfall helt bortsett från klimatfrågorna när de projekterade för elledningen. Samma sak i Vattenfalls miljökonsekvensbeskrivning som nu utgör deras underlag i ansökan om elnätskoncession till Elmarknadsinspektionen – inte ens en rubrik om klimat.
Stora konsekvenser av de kommande klimatförändringarna upplever vi alla även i Sverige. Nu senast än mer alarmerande i den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC. Ett nytt problemområde som alltmer aktualiseras är risken för extremväder med skyfall, bränder och orkanvindar. Detta kan för svenskt vidkommande exemplifieras genom att den stora kraftledningen från Ringhals kärnkraftverk inte klarade stormen Malik för några månader sedan utan blåste omkull.
En nyligen genomförd forskningsrapport, "Klimatpåverkan av luftledningar" från IVL Svenska Miljöinstitutet, visar att markledningar generellt sett har en lägre klimatpåverkan än luftledningar. Detta beror till stor del på den avskogning och löpande underhåll av skogsgator som följer med luftledningar. Detta behövs inte för markledningar där istället upptag av koldioxid i växande skog bidrar till en positiv klimateffekt och, inte minst, ett större bevarande av den biologiska mångfalden. Markledning är dessutom billigare på sikt, vilket Svenska Kraftnät sedan länge påvisat.
När det gäller vår framtid kan man inte bortse från de klimateffekter vi kommer att drabbas av. Vi har en unik klimatlag i Sverige som medför att alla stora politiska beslut måste ta hänsyn till klimatet. Det Klimatpolitiska Rådet har också, i sin redovisning till regeringen, oroat sig för riskerna att framtida infrastruktursatsningar med utbyggnad av elnätet börjar att tappa sitt klimatperspektiv.
Att nu Vattenfall vill komma undan sitt klimatansvar när det gäller elledningen till Oxelösund upplevs, av många, förvånande mot bakgrund av sin intensiva marknadsföring i TV, radio, media med mera där man bland annat säger ”Vi tar klimathoten på fullt allvar – det är därför vi nu dubblera våra insatser för att klara FN:s 1,5 graders mål”. Att leva upp till detta borde väl särskilt gälla Vattenfall som ett helägt statligt bolag. Avser Vattenfall fortsätta med att påstå att luftledningar är att föredra kommer det att förlänga tillståndsprocessen och då kommer det att dröja länge innan SSAB i Oxelösund kan börja tillverka fossilfritt stål.
Sven-Olof Ryding
Sköldinge