Sluta ösa ljus där det inte behövs

Kan vi klara oss med mindre ljus om vi i stället får ett rikare djurliv? Det frågar sig miljöpartisten Lilli Marton i Katrineholm.

Kan vi klara oss med mindre ljus om vi i stället får ett rikare djurliv? Det frågar sig miljöpartisten Lilli Marton i Katrineholm.

Foto: OLOF CARLSON

Replik2023-06-30 05:57
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min motion har aldrig handlat om att kunna stjärnskåda i centrala Katrineholm, det förstår man om man läser motionen i sin helhet. Precis som Niklas Otto Olsson skriver ”har människor ett ansvar att organisera samhället så att vi gör så lite skada som möjligt på djur och naturliv”. 

Men jag tror Olsson glömmer att även vi katrineholmare är en del av naturen. Framförallt klarar vi oss inte utan naturen och alla insekter. Det handlar bland annat om pollinering av många grödor vi äter. Vi kan välja att leva så att biologiska mångfalden ökar och på så sätt även våra egna chanser till ett gott liv.

De flesta organismer är inte anpassade till en belyst nattmiljö. Många arter attraheras av belysning från flera hundra meters håll. Väl vid ljuskällan kan de brännas till döds, tas av rovdjur eller dö av utmattning. Fåglar stressas av störd dygnsrytm och flyttfåglar förvirras av det artificiella ljuset. Det påverkar även trädens lövfällning och knoppning, liksom de djur som bor där.

Har man läst rapporterna om den dramatiska minskningen av insektspopulationerna förstår man att det är allvar. Nära hälften av insekterna hotas av utrotning och studier visar att nära 80 procent av antalet flygande insekter minskat de senaste 27 åren. Stor skillnad görs genom att ändra det storskaliga jordbrukets metoder med gifter och monokulturer, men vi kan också göra skillnad genom att tänka till och välja hur vi lyser upp vår stadsmiljö.

Olsson skriver själv att lampor ofta är felriktade och det är just sådana små saker bland annat som behöver åtgärdas.

Kajsa Sperling, ljusdesigner säger till tidningen Sveriges Natur: ”Det är inte ljusets styrka eller mängden ljus som avgör om en plats upplevs som trygg eller otrygg. Det är balansen och kontrasten mellan ljus och mörker som gör att vi kan uppleva rum och se saker tredimensionellt. Genom att lyfta fram mörkret blir resultatet både bättre och vackrare."

I Frankrike släcks offentliga fasadbelysningar efter midnatt. Kan vi klara oss med mindre ljus om vi i stället får ett rikare djurliv? Sluta ösa på ljus där det inte behövs? Och beakta både människors och djurs behov av olika tider på dygnet?”

Just detta är det som vi i Miljöpartiet vill! Skapa en trygg stad för alla!

Lilli Marton (MP)
Katrineholm 

Svar

Jag har inte påstått att Lilli Marton vill värna stjärnskådning. Jag lyfter däremot att det finns de som kritiserar "ljusföroreningarna" för att de just vill se himlavalvet bättre. Men även Marton skriver ju i sin motion "Att se stjärnhimlen en molnfri natt är en sällsynt upplevelse". 

Och visst kan det finnas platser i kommunen där man kan tillfälligt eller långvarigt släcka ned eller dämpa belysningen. Men så länge politikerna är otydliga med var man vill dra ned på belysningen riskerar de driva på den otrygghet som Miljöpartiet säger sig vilja pressa undan. Allra minst borde de kunna ge lokala exempel. Ljusstyrka och lampmängd är givetvis inte allt. Men det är svårt att se vem som vill gå i parker och på gator med skum belysning.

Niklas Otto Olsson
Politisk redaktör, Katrineholms-Kuriren