Ge "facebookpöbeln" konsten den vill ha

Felix Mayer tycker om konstverket Naturrutan. Men även "facebookpöbeln" borde få sin konst.

Felix Mayer tycker om konstverket Naturrutan. Men även "facebookpöbeln" borde få sin konst.

Foto: Alice Staaf

Replik2023-03-27 17:27
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

“Konst ska uppröra” är en fras som alltid hörs när pöbeln återigen inte tycker om nyaste konstverket. Varifrån kommer denna idé egentligen? 

ledarplats skriver den politiska redaktören Niklas Otto Olsson att “en del människor [har] fått för sig att just deras åsikter är representativa för befolkningen”. Men hur vet Olsson att hans åsikt är representativ för befolkningen? Med tanke på att de flesta i KK:s kommentarer ogillar Naturrutan är det väl Olsson som har fått för sig att hans åsikt är representativ. När var det vi bad om eller röstade för upprörande konst? Eller är det så att kommunen köper in utan hänsyn till "pöbeln"?

Konst ska “kritisera samhällsfenomen” skriver Olsson. Vilka fenomen är det som kritiseras av Naturrutan som verkar vara så kära och känsliga till Katrineholmarna? Eller kan det vara att de helt enkelt vill ha finare konst för pengarna?

“Det mer demokratiska är att ta in olika sorters konstverk” skriver Olsson. Nej, det mer demokratiska är att låta pöbeln bestämma över konsten. Konstens uppgift må inte vara “att stryka folk medhårs” – men det är kommunens. Att politiker ska bestämma åt pöbeln vad som är önskvärt är paternalism. Olsson undrar varför pöbeln är så upprörd. Det är för att vårt politiska styre tenderar allt mer mot att politiker kör sitt egna race och sedan blir irriterade när pöbeln säger ifrån. Som nu sker med Naturrutan.

Jag själv tycker om Naturrutan. Svampar är vackra. Det är för mig det kanske finaste konstverket i Katrineholm, vilket dock inte säger mycket. Men i motsats till Olsson önskar jag att det för en gångs skull byggs något åt facebookpöbeln. De har fått vänta länge!

Felix Mayer

SVAR:

Ingenstans har ledarsidan påstått sig företräda "befolkningens" åsikter. Det ingår inte i vårt uppdrag. Katrineholms-Kurirens ledarsida driver opinion i liberal och frisinnad anda – vi ska inte enbart skriva sådant som folk håller med om. Det inbegriper att hålla politikens pekpinnar borta från kulturen. Den ska vara fri, inte styrd.

Hur kommunen väljer ut konst och hur mycket pengar som kommunen ska lägga på enskilda konstverk kan givetvis diskuteras. Men att befolkningen skulle rösta om varje bit konst som ska sättas ut i offentligheten hade blivit en dyr affär, som dessutom tagit mycket tid i anspråk. Likt andra folkomröstningar hade det dessutom lett till mer förvirring än klarhet.

Dessutom: Felix Mayer gör samma fel som många andra också gör: Låter kommentarsfälten representera Katrineholms befolkning.

Facebook har många användare med olika åsikter om en mängd olika saker. Att tillfredsställa alla de katrineholmare som tycker till är ett omöjligt jobb. Inte alla går att tillfredsställa. Det är därför konsten som kommunen köper in behöver variera. Offentlig konst med olika sorters form och uttryck förgyller vår tillvaro. Även när vi inte tycker om den.

Niklas Otto Olsson
Politisk redaktör Katrineholms-Kuriren