Åtta månaders fängelse för kvinnomisshandel

En man har dömts till åtta månaders fängelse för misshandel. Åklagaren har drivit fallet utan den misshandlade kvinnans medverkan.

Åtta månaders fängelse blev straffet för en man som misshandlat en kvinna.

Åtta månaders fängelse blev straffet för en man som misshandlat en kvinna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Vingåkers kommun2019-11-29 12:10

Misshandeln inträffade enligt domen i en lägenhet i Vingåker i mitten av oktober och riktades mot en kvinna, mamman till den dömde mannens barn. Mannen har försökt strypa kvinnan genom att vira klädesplagg runt hennes hals och sedan ha dragit i dem, när han stod på kvinnans rygg. Han har därigenom orsakat svåra ryggsmärtor hos kvinnan. Hon har också haft blåmärken på armarna och en blåtira. 

Efter misshandeln körde den nu dömde mannen kvinnan till Eskilstuna. Där kontaktade kvinnan polisen, som kom till lägenheten där hon befann sig och såg till att hon fördes till sjukhus. 

Några dagar senare ändrade kvinnan sin berättelse, efter att hon enligt åklagaren fått besök på sjukhuset av mannens släktingar. En släkting ska ha sagt till henne att det var fel att polisanmäla. Kvinnan sa då istället att det var en okänd man som kom in i lägenheten och försökte strypa henne. Hon har tidigare sagt samma sak när hon har misshandlats. 

Trots att varken kvinnan eller mannen ansåg att mannen misshandlat henne, valde åklagare Lukas Tigerstrand att driva målet ändå. 

– Vi utbildas i att driva ärenden så här. Men det är svårt. Det krävs en rejäl arbetsinsats, främst av utredarna. De har varit oerhört drivna och jobbat kvällar och helger och verkligen visat engagemang. Jag tror att det är därför vi lyckades, säger Lukas Tigerstrand. 

Han är nöjd med påföljden, åtta månaders fängelse för mannen, även om han har förståelse för att en del kommer att tycka att det är ett kort straff. 

– Vi hade ganska knapphändiga uppgifter från målsägande. Vi kunde visa blåmärken och blåtiran, men hur pass allvarliga strypförsöken var hade vi svårt att visa. 

Han är också nöjd med att mannen över huvud taget dömdes. 

– Det blir en signal ut till samhället. Vi utreder våld mot kvinnor, oavsett om kvinnan medverkar eller inte. Det är vår uppgift. Anledningen är att vi vet att det kan sluta väldigt illa, det finns fall där kvinnan mördats. 

Varför kvinnan ändrat sin berättelse kan inte Lukas Tigerstrand ge något entydigt svar på. 

– Min tes var att det fanns ett hedersperspektiv, att det blir vanhedrande för kvinnan att anmäla så att mannen hamnar i fängelse. Det lyckades jag inte helt bevisa, men det fanns en del som talade för det. Det finns fall där hela kvinnans egen släkt tagit avstånd från henne, när hon anmält mannen. 

Karta: Vingåker
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!