I mitten av oktober ringde en Vingåkerskvinna polisen och berättade att hon blivit misshandlad. Kvinnan befann sig i en lägenhet i Eskilstuna och när polisen kom berättade hon att hennes partner slagit henne.
Kvinnan hade ont och uppfattades av poliserna som rädd. Hon kördes till sjukhus. Någon dag senare ändrade hon sin berättelse. Det var inte mannen, sa hon, som slagit henne, utan en okänd person som trängt sig in i lägenheten. Men åklagaren Lukas Tigerstrand valde trots det att driva ärendet vidare. Senare greps mannen kvinnan hade en relation till. Han har suttit häktad sedan dess.
– Det är lite ovanligt att driva ärenden där både målsägare och misstänkt varit överens om att inte den misstänkte gjort det, säger han.
Flera överväganden låg bakom beslutet.
– I relationer vet vi att det är vanligt med normaliseringsprocesser, säger Lukas Tigerstrand.
Sveriges kvinnojourer, Roks, beskriver våldets normaliseringsprocess som kvinnans försök att anpassa sig till mannens sätt att kontrollera henne. Våldet i hemmet känns till slut nästan normalt för kvinnan. Roks skriver att när kvinnor som anmält sin partner för misshandel sedan avstår från att medverka läggs utredningarna ofta ned. "Istället borde kvinnans ändrade inställning tolkas som ett varningstecken".
Åklagaren anser det bevisat, att det funnits kontakter mellan den misstänkte mannen och andra personer. De andra personerna ska ha besökt den misshandlade kvinnan på sjukhuset och ha uttryckt missnöje med polisanmälan. Därefter ska hon ha ändrat sin berättelse.
– Det har kommit fram i förundersökningen att folk har tyckt att det här är en familjeangelägenhet. Men min personliga uppfattning är att det här är mycket värre än en krogmisshandel. Det har skett i hemmet, där kvinnan ska kunna vara trygg.
En annan omständighet som bidragit till att åklagaren valt att driva målet utan bistånd från målsägande, är att kvinnan tidigare sagt att hon misshandlats av en okänd, som kommit in i lägenheten. Vid det tillfället, 2012, blev hon till och med knivskuren. Åklagarmyndigheten, säger Lukas Tigerstrand, har i uppdrag från regeringen att särskilt arbeta mot relationsvåld.
– Vi tror att det här kan vara ett sätt att komma till rätta med våld mot kvinnor. En framgångsfaktor är att frihetsberöva den misstänkte, det minskar möjligheten att påverka misshandelsoffret.