Virens fastighetsutveckling har tagit ett första steg till två nya bostadsområden i Vingåkers kommun. Det nystartade företaget har lämnat in begäran om planbesked för ett område i Ålsäter och ett område i Sjögölet, mellan Baggetorp och sjön Viren.
– Grundtanken är att sälja tomter. Går det trögt kanske vi försöker sälja på ritning, och funkar inte det kanske vi bygger och säljer något hus, säger Robert Forsberg, vd i Virens fastighetsutveckling.
Bakom Virens fastighetsutveckling, som ska ägna sig åt markexploatering, står också byggaren Marcus Eriksson och Cliff Johansson. Robert Forsberg och Cliff Johansson driver också företaget RC Gräv och bygg tillsammans.
Trots att båda områdena ligger i Vingåkers kommun är Katrineholm den närmaste centralorten.
I Ålsäter vill företaget se 20 tomter som är mellan 920 och 1660 kvadratmeter stora. Tomterna ligger cirka 500 meter från sjön Kolsnaren och i direkt anslutning till sommarstugeområdet. Området fick kommunalt vatten och avlopp inkopplat under sommaren, och har i samband med det upplevt en byggboom.
Redan nu finns det ett antal som bor året runt i området.
I Sjögölet är 28 tomter inritade i området. Tomterna är mellan 873 och 1656 kvadratmeter, förutom två tomter som är över 3 000 kvadratmeter och ligger bara 20 meter från Virens strandlinje. Området, totalt 59 000 kvadratmeter, ligger mellan sommarstugeområdet och Baggetorp.
Företaget vill se en badplats och båtbrygga i området, och lyfter upp att det skulle innebära ett mervärde för boende i Baggetorp.
I området är två besöksparkeringar inritade. Det finns också två gångvägar som leder till sjön, och naturområden runt badstranden och båtbryggan.
Begäran om planbesked lämnades in i juli för Sjögölet och i augusti för Ålsäter. Vingåkers kommun har därefter fyra månader på sig att lämna ett besked.
Tjänstemän har tagit fram underlag för att politikerna ska kunna fatta beslut om kommunen avser att inleda en planläggning.
– I Baggetorp har vi bland annat tittat på om det är ett lämpligt område att bygga på och om det kan bli ett attraktivt område, säger Lovisa Borg, planarkitekt i Vingåkers kommun.
Planansökan för Virenområdet är handlagd, och beslut kommer att fattas när samhällsbyggnadsnämnden har möte i oktober.
– Ålsäter håller vi på och tittar på nu, säger Lovisa Borg.
Vid ett positivt planbesked kommer tjänstemännen att undersöka möjligheterna att upprätta en ny detaljplan.
– Ett positivt planbesked behöver inte betyda att man får igenom en ny detaljplan, men vi på kommunen jobbar vidare med ärendet med syfte att upprätta en ny detaljplan, säger Lovisa Borg.
Kommunens tjänstemän tittar bland annat på om det krävs geotekniska undersökningar för att se om det är lämplig mark att bebygga, och va-kapacitet i området.
En ny detaljplan tar minst ett år att ta fram. Efter att erforderliga utredningar gjorts tas ett förslag till detaljplan fram. Den ska ut till samråd, där synpunkter hämtas in från medborgare och myndigheter. Utifrån samrådet revideras planförslaget oftast och lämnas ut för granskning, där medborgare och myndigheter kan yttra sig igen. Sedan kan detaljplanen antas och vinna laga kraft.
– Om två till tre år är nog lågkonjunkturen över, så för vår del gör det inget att det kommer att ta tid, säger Robert Forsberg.