Byggboom i Ålsäter: "Vi ser en väldigt ökande trend"

Det byggs som aldrig förr i Ålsäter. Nästan varannan fastighet har fått byggplaner godkända av kommunen under de senaste fem åren. "Det är mycket nybyggnation och tillbyggnader", säger Daniel Löfqvist.

"Det är en väldigt ökande trend", säger byggnadsinspektör Daniel Löfqvist om antalet byggplaner som handläggs av kommunen för Ålsäters sommarstugeområde.

"Det är en väldigt ökande trend", säger byggnadsinspektör Daniel Löfqvist om antalet byggplaner som handläggs av kommunen för Ålsäters sommarstugeområde.

Foto: Privat/TT

Ålsäter2022-09-13 20:58

Frågan om kommunalt vatten och avlopp i sommarstugeområdet i Ålsäter har varit en följetong under flera år. Till slut togs ett beslut om att bygga ut vatten- och avloppsnätet till området. Efter det kom 2019 också en ny detaljplan för området. Det blev lite av en proppen-ur-effekt för många fastighetsägare som började ansöka om bygglov och anmälningspliktiga åtgärder.

– Det är en märkbar skillnad mot tidigare. Vi ser en väldigt ökande trend i Ålsäter, säger byggnadsinspektör Daniel Löfqvist, samhällsbyggnadsförvaltningen i Vingåkers kommun.

Enligt den nya detaljplanen finns knappt 100 registrerade fastigheter i området. Under de senaste fem åren, 2017-2021, har kommunen beviljat 42 bygglov och anmälningspliktiga åtgärder, med en klar topp under 2020 och 2021 med tillsammans 28 godkända byggplaner. De fem åren dessförinnan beviljades totalt fem bygglov och anmälningspliktiga åtgärder.

– Det som sticker ut i Ålsäter är att det är mycket nybyggnation och tillbyggnader. Men det är också småsaker som plank och eldstäder, säger Daniel Löfqvist.

Det är inte bara kommunalt vatten och avlopp som gett fastighetsägarna nya förutsättningar. På en del tomter får det dessutom byggas större än tidigare. Där förutsättningar finns har befintliga tomter försetts med utökad byggrätt i den nya detaljplanen.

– Det är roligt att det händer så pass mycket i Ålsäter. Tillväxt är alltid roligt och det är bra att vi kan ta tillvara samhällen som ligger lite utanför Vingåker, säger Daniel Löfqvist.

Ansökningarna fortsätter att komma in från byggsugna i området. Under årets åtta första månader har sju bygglov och en anmälningspliktig åtgärd beviljats. De flesta som har sökt bygglov har fått ett ja från kommunen.

– Det är sällan vi ger avslag. Vi försöker i stället att föra en dialog med den som söker för att kunna komma fram till något som kan bli beviljat, säger Daniel Löfqvist.

De flesta fastigheterna räknas som fritidsboenden, men det finns också ett antal året runt-boende i området.

– Jag har haft kontakt med sökanden som vill göra om till permanentbostäder där. Det blir nog vanligare och vanligare. Det är nog också pandemin som spelar in och gör att folk vill bo lantligare, säger Daniel Löfqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!