Nattfastan är den tid man spenderar mellan kvällens sista mål och nästföljande dags första mål. Enligt Vingåkers kommun ökar man möjligheten att nå sitt energi- och näringsbehov genom att hålla nattfastan till under 11 timmar. De har sedan 2011 mätt nattfastan på sina äldreboenden.
Nu utvecklar kommunen sitt arbete för att motverka undernäring genom nya rutiner. Den 23 maj 2022 godkände socialnämnden ett förslag om att ersätta den årliga mätningen av nattfasta med sammanställningar av regelbunden screening av alla brukare på särskilt boende. Genom detta underlag ska sedan individanpassade åtgärder utformas.
Dietisten Maria Isaksson arbetar för Vingåkers kommun och är den som ligger bakom den utredning som ligger till grund för de nya rutinerna.
– Att arbeta med nattfastan är bara ett av sätten att minska risken för undernäring. Förra året kom det ett förslag om att följa upp det här på ett annat sätt. Alla som bor på äldreboende screenas för undernäring och genom det här förslaget tittar vi på hur vanligt det är och nu kommer vi att följa upp det mer systematiskt, säger hon.
Hur följs det upp?
– Vi anpassar till varje individ och den enskildes önskan går såklart först. Vissa lägger sig väldigt tidigt och missar då kvällsmålet men kanske vaknar på natten sen. Då erbjuds den något att äta och dricka. Man kan också behöva få förändrad kost eller byte av miljö.
Maria Isaksson hänvisar till den rapport om nattfastan som har lämnats till socialnämnden. Under förra våren hade 66 procent av Vingåkers äldre bra nattfasta, en siffra som i år gått upp till 83 procent.
– Det goda resultatet ligger dels i utbildningsinsatsen bland personalen men också att vi har mer koll på hur statistiken ska presenteras. Personalen på Humlegården och Ekgården gör ett fantastiskt jobb och tillgodoser allas behov, så det känns jättekul att vi får ett snyggt och bra avslut på projektet.
Arbetet görs enligt metoden MNA som står för Mini nutritional assessment. Isaksson tror att Vingåkers kommun är först ut i landet med att presentera sammanställningar för screeningar som kopplas ihop med nutritionsåtgärder.
– Det har varit mycket fokus på nattfasta nu i många kommuner och vi kommer att få en mer rättvis bild av verkligheten. Förhoppningsvis kan vi visa vägen för andra kommuner.