"Det är inte lämpligt att nattfastan är längre än elva timmar" står det i Socialstyrelsen riktlinjer. Ändå överskreds det här värdet på fem av sex avdelningar på boendet Humlegården i Vingåker.
Längden på nattfastan, alltså hur lång tid det går mellan kvällens sista mål och första måltiden morgonen därpå, är ett mätverktyg för att bedöma hur stor risken är att brukare på ett boende blir undernärda. Kommunen mäter nattfastan en gång om året.
– Går det längre än elva timmar bryter kroppen ned musklerna i stället för maten i magen, säger dietisten Maria Isaksson som har utrett nattfastan i kommunen.
Det måste inte innebära att man är eller blir undernärd, men det visar på att det finns risk för det.
På Humlegården går det i genomsnitt tolv timmar mellan kvälls- och morgonmål, enligt årets mätning. Kvällsfika och frukost är schemalagda på det sättet. Det innebär att målet endast uppnås om brukarna råkar vakna på natten och erbjuds något att äta.
"Det bör vara rutinerna som avgör om målet klaras och inte undantagen, det vill säga att brukarna vaknar", skriver Maria Isaksson i utredningen.
Boendet Ekgården hade liknande problem förra året men lyckades åtgärda dem.
– På Ekgården satte vi in extra utbildningsinsatser och såg över måltidsordningen, säger Maria Isaksson.
Nu serveras kvällsfikan på Ekgården senare och man har infört en ny måltid på morgonen, en förfrukost. I årets mätning är nattfastan betydligt mycket kortare och ligger på i snitt åtta timmar och tjugo minuter.
Ett liknande arbete ska även inledas på Humlegården, enligt äldreomsorgschefen Karina Mattsson. I ett mejl till redaktionen skriver hon: "Ekgården har fått mer handledning och utbildning på arbetsplatsträffarna, vilket har ökat kunskapen om nutrition. Samma upplägg kommer att ske på Humlegården under hösten."
Maria Isaksson är positiv till det. Samtidigt påpekar hon att arbetet mot undernäring inte kan stanna vid enstaka insatser.
– Att förbättra nattfastan är en del av ett kvalitetsarbete och behöver därför följas upp kontinuerligt, säger hon.
Måndagen den 7 september tas nattfastemätningen upp på socialnämnden. Sett till hela kommunen är siffrorna aningen bättre än förra året. Då hade 60 procent av brukarna för lång nattfasta. I år är det 58 procent.