Enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR, har 4,2 miljoner människor hittills flytt från det krigsdrabbade Ukraina. Sammanlagt 31 818 personer har hittills sökt asyl i Sverige, av dem sökte 29 335 personer asyl under mars. Bara två andra månader – oktober och november 2015 – har antalet asylansökningar varit högre i landet.
Totalt har Migrationsverket just nu 42 532 personer inskrivna och 299 av dem finns i Vingåker. Av dessa är 168 kvinnor och 131 män. De flesta, 272 personer, bor på anläggningsboende medan 24 har eget boende.
Både kommunstyrelsens ordförande och oppositionsrådet i Vingåker har uttalat sig om den ojämna fördelningen under flyktingvågen 2015. Nu har regeringen gett Migrationsverket i uppdrag att "använda alla tillgängliga verktyg [...] i syfte att åstadkomma en så jämn fördelning som möjligt mellan landets kommuner".
De ska bland annat ta hänsyn till kommunens storlek, förutsättningar för arbetsmarknaden och hur många asylsökande som sedan tidigare bor i kommunen. De har också flaggat för att en ny lagstiftning ska vara på gång för en jämnare fördelning framöver.
Enligt en uträkning från nyhetsbyrån Newsworthy skulle Vingåker ha tagit emot 37 personer hittills, sett till kommunens befintliga befolkning. Nu har kommunen alltså tagit emot 262 personer fler än den uträkningen.
Anneli Bengtsson, kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, är nöjd över att kommunen placerar sig högt.
– Jag kan inte säga annat än att vi är stolta. Det tycker jag absolut att vi ska vara utifrån den lilla befolkningsmängden vi har. Både när det gäller utmaningar i arbetskraftsförsörjning och i skolorna. De ska ha en stjärna i kanten för att de har klarat av det.
Nio av tio Vingåkersbor som är inskrivna hos Migrationsverket bor på förläggning. Där är de myndighetens ansvar, men Bengtsson vet att många sedan väljer att stanna i den kommun de kommit till.
– Vi ska göra så gott vi kan för dem som kommer, sen behöver vi tänka på att många vill bo kvar i Vingåker för att vi är den bästa kommunen. Det är ett ansvar vi bär med heder.
Hur tror du att mottagandet kommer att se ut framöver?
– Jag tror att det kommer att se lite annorlunda ut framöver eftersom vi inte har samma kapacitet som förut. Men jag har alltid sagt att vi är duktiga på mottagande, även fast vi är en liten kommun, säger Anneli Bengtsson.
– Det som behöver jobbas med är själva integrationen. Vårt mottagande har varit en utmaning men Sverige är ett stort land med många kommuner och vi har all anledning att ta emot dem som kommer hit. Men då gäller det alla kommuner, det är ett samhällsansvar.
Charlotte Prennfors, oppositionsråd för Moderaterna i Vingåker, anser att mottagningen behöver sänkas.
– Jag tycker att vi har varit otroligt generösa och gjort ett bra jobb, men nu måste vi liksom stanna av och ordna för dem vi har tagit hand om. Det är inte bara att fylla på, det ska vara kvalitet för dem som är här också. Sen tillhör vi de 30 mest socialt utsatta kommunerna i Sverige. Det är ganska allvarligt, säger hon.
Tror du att mottagandet kommer att fortsätta?
– Vi får se efter valet vad vi har för styre då. Det vi i Moderaterna kommer att driva hårt är trygghetsfrågan: det ska vara trygghet och kvalitet att bo i Vingåker.