Så går Vingåkers flyktingmottagande – är i stabsläge

Ett 20-tal flyktingar från Ukraina har redan anlänt till Vingåker, berättar Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande. Nu väntar kommunen på fler under nästa vecka. "Jag känner att det här kan vi nu, där är jag inte orolig", säger hon.

Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.

Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.

Foto: Johannes Ernstberger, TT

Vingåker2022-03-18 20:58

Efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari och den medföljande flyktingströmmen, har flera svenska kommuner gått upp i stabsläge. Under fredagen den 11 mars var det så dags för Vingåkers kommun.

– Vi aktiverar staben för att känna att vi har kontroll, förklarar Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Varje dag tar Sverige emot uppemot 4000 Ukrainska flyktingar, enligt uppgifter från Migrationsverket. Långt ifrån alla hinner registreras på grund av den extrema belastningen på myndigheten. En liten andel av dem har redan anlänt till Vingåker.

– Det är en så länge ett 20-tal som redan finns på plats i kommunen. Sen väntar vi in ett antal som kommer under nästa vecka. De som är här tror jag inte kommer från Migrationsverket utan har kommit på egen hand. Vi registrerar ingenting, det kommunala ansvaret är att ha koll på allt runtomkring, säger Anneli Bengtsson.

Till sin hjälp har kommunen ett antal privatpersoner som har anmält att de kan ta emot ukrainare.

– Men vi är en liten kommun och vi har haft ett stort mottagande redan, så vi har redan folk. Och vi har inga lediga idrottsanläggningar vi kan öppna upp och placera flyktingar i. Större kommuner har anläggningar som inte är kopplade till skolan.

undefined
Människor på flykt från staden Lviv i Ukraina.

Vad är kommunens roll i det här läget?

– Vårt ansvar är att ha koll och kontroll, ställa upp utifrån de förmågor vi har. Den utmaning vi kommer att få är att se till att de barn och ungdomar som kommer hit får vård och skolgång. Vi vill alltid försöka ligga ett steg före, så nu ska vi sammankalla näringslivsrådet för att lyssna in hur näringslivet mår. För det är också höga bensin- och råvarupriser, det behöver vi också ha koll på, säger Anneli Bengtsson.

Vad kan privatpersoner göra?

– De kan hjälpa till med familjerna som kommer på eget bevåg, det är den största delen av de som kommer.

Bengtsson säger att hon kan förstå den kritik som riktas mot Migrationsverket i ljuset av de långa köer som ringlar sig till flera av landets kontor.

– Man kan tycka att de borde vara mer förberedda efter 2015, men det går inte att planera. Ju värre det blir i Ukraina desto fler kommer behöva ta sig därifrån.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) är inte orolig över flyktingmottagandet i Vingåker. "Jag är mer orolig över den inverkan kriget kan ha på samhället, både på kostnader och utveckling, genom till exempel cyberattacker."

Kan Vingåker fortsätta ta ett stort ansvar för flyktingmottagande?

– Det handlar om att ta ansvar utifrån de förutsättningar vi har. Vi har en lång historik med att ta emot flyktingar och alla har haft olika utmaningar beroende av vilka det är som kommer. Jag ser inte att vi inte ska kunna ta vårt ansvar, vi har alla möjligheter till det.

Däremot skulle Anneli Bengtsson gärna se ett bättre samarbete kommunerna emellan.

– Vi är 290 kommuner och Migrationsverket räknar med att det också kommer tusentals andra flyktingar från andra länder. En del kommuner tog ett väldigt stort ansvar under 2015 medan andra nästan försökte smita undan. Men jag tror att det blir en jämnare fördelning nu. De flyktingar som kommer nu får jobba på en gång. De flesta i den första vågen är välutbildade personer som pratar engelska och har en studievana.

Dessutom anser hon att Vingåker har lärt sig mycket från flyktingvågen under 2015.

– Jag känner att det här kan vi nu, där är jag inte orolig. Vi har fantastiska verksamheter och människor i kommunen. Jag är så stolt över det goda arbete vi gör tillsammans, vi skulle inte klara oss som kommun annars.

Stabsläge

Stabsläge är ett beredskapsläge som innebär att en särskild ledning håller sig underrättad om läget och vidtar nödvändiga åtgärder. Kommunchefen kan fatta beslut om att gå upp i stabsläge vid kriser som:

• Kräver samordning

• Allvarligt påverkar förtroendet för kommunen

• Innebär allvarliga störningar i viktiga samhällsfunktioner

• Innebär allvarliga störningar som påverkar andra

• Innebär att kommunen blir tillfrågad att bistå andra samhällsaktörer som är i kris

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!