I april 2021 valde Viking Jonsson att lämna samtliga förtroendeuppdrag i Vingåkers kommun efter en omfattande konflikt med Anneli Bengtsson (S) och det egna partiet, Socialdemokraterna. Upprinnelsen till konflikten grundade sig i att Anneli Bengtsson försökt förmå honom att sparka Lars Ingebrigtsen. Nu framkommer att även Ralf Hedin var inblandad i situationer där de försökte pressa Viking Jonsson till att nyttja sin position som styrelseordförande i de kommunala bostadsbolagen Vingåkers kommunfastigheter och Vingåkershem för att sparka dåvarande vd:n.
– Jag ville inte göra någonting i det dolda. Jag ville ha transparens kring det hela. Men de ville inte gå den vägen, berättar Viking Jonsson och fortsätter:
– När jag inte ville göra skitjobbet åt dem såg de till att försöka bli av med mig. Då kände jag att jag inte kunde stå för detta längre och bestämde mig för att lämna.
Viking Jonsson ställer sig kritisk till ledarskapet och bekräftar bilden om hur kritiker tystas på olika sätt.
– Jag har hört ryktena och upplevt saker själv. Jag har suttit i samma rum som Anneli och Ralf och själv hört hur han uttryckt sig. Han sa bland annat att om han haft befogenheterna skulle han ha avskedat Lars över disk. Jag fick ju bara svara honom att han inte hade de befogenheterna, säger Viking Jonsson.
Enligt Anneli Bengtsson hade man länge varit missnöjd med Lars Ingebrigtsen och uttalandet från Ralf Hedin gjordes, enligt henne, för att påvisa allvaret i situationen.
– Jag uppfattade det som en markering över den allvarliga kritiken som fanns, säger Bengtsson.
Tidningen frågade Ralf Hedin vad han menade med att han ville avskeda Lars Ingebrigtsen över disk.
– Jag var kritisk mot den låga ambition jag upplevde att fastighetsbolaget hade i att minimera störningar i skola och omsorg i samband med underhåll och renoveringar. Det har jag pratat många gånger om med Lars Ingebrigtsen och även med Viking Jonsson, och jag har skrivit till fullmäktige om det. Det här pågick under en lång period och påverkade våra verksamheter och därmed Vingåkersborna negativt. Om jag sa något i stil med det du påstår så hade det sannolikt att göra med den frustration jag kände över att bolaget inte verkade bry sig om vilka konsekvenser deras arbetssätt hade för elever, omsorgstagare, medarbetare och andra, svarar han.
Anneli Bengtsson har känt till Ralf Hedins bakgrund där han sammankopplats med mobbning, trakasserier och trauma på polismyndigheten i Örebro. När Hedin anställdes 2016 såg hon bortom det och kommenterade att kommunen ville ha en "stark ledare med skinn på näsan" och att han enkom fått positiva referenser från tidigare arbetsgivare. Viking Jonsson anser att hon bär stor del i ansvaret för situationen som det 18 vittnena berättat om.
– Hon var den som anställde Ralf Hedin, trots bakgrunden, säger han.
Enligt Bengtsson inhämtade hon referenser även från polismyndigheten i Örebro och trots att de låtit Ralf Hedin lämna med omedelbar verkan ska de enbart ha gett honom lovord. Vittnen som tidningen pratat med har riktat kritik mot Bengtsson för att hon inte agerat, trots att hon fått larm om bland annat kränkande behandling. I ljudinspelningar som tidningen tagit del av framgår att Anneli Bengtsson uttrycker att hon medvetet hållit sig borta och hävdat att hon inte ska lägga sig i sådana saker.
Men har inte kommunstyrelsens ordförande det högsta ansvaret?
– Jo, det är alltid politiken som har högsta ansvaret när det gäller alla frågor, svarar Anneli Bengtsson.
Enligt Bengtsson har dock arbetsgivaransvaret delegerats till kommunchef eller HR-chef. Därför har hon sagt att hon ska hålla sig borta från personalärenden.
Har ni lyft kritik mot Ralf Hedins ledarskap tidigare eller ställt några slags krav, med tanke på att kritik kommit i både en anmälan om kränkande särbehandling och en visselblåsning?
– Nej, inte annat än att man undrat vad som hänt och begärt ut information. Jag har inte lyft någon kritik gentemot Ralf och hans ledarskap, utan det tycker jag han har skött alldeles utmärkt, svarar Anneli Bengtsson.
I tidningens granskning säger vittnen att de känner sig besvikna över att politiken inte har agerat, trots att man haft vetskap. Anneli Bengtsson lyfter, liksom Charlotte Prennfors (M), att de 18 anonyma vittnesmålen är svåra att förhålla sig till.
– När det blir såhär och likväl visselblåsningen blir det svårt för mig att göra någonting. Det är svårt att möta kritik om personen vill vara anonym. Vi är en liten kommun och det är lätt att veta vem som framför kritik. Och då måste man snirkla sig fram för att skydda anonymiteten, säger Bengtsson.
Vad hade du gjort om de här 18 personerna trätt fram med namn och bild?
– Man måste få reda på vad det är för form av kritik. Det är väldigt lätt att hänvisa till att man blivit kränkt, att man har blivit orättvist behandlad eller att det används härskartekniker. Det är ganska svårt att bemöta en sån sak eftersom det är en upplevelse. Som chef, och som politiker, kan man inte göra alla nöjda. Det är alltid någon som kommer vara missnöjd, tycka att man gör fel och någon som kommer att tycka att det är åt helvete, säger Bengtsson.
Tidningen ställer frågan om vad som krävs för att förlora politikens stöd och vilka lagbrott en kommunanställd får begå innan ett förtroende kan anses förbrukat.
– Man har ett förtroende tills förtroendet är borta. Jag har fullt förtroende för Ralf och hans ledarskap. Jag kan se att en del är missnöjda. Det är inte lätt att vara chef och inte lätt att göra rätt alla gånger, utan man försöker lösa saker utifrån de förutsättningar man har, svarar Bengtsson.
Vill du att det här ska utredas vidare?
– Vad är det som ska utredas vidare?, svarar Bengtsson.
Tystnads- och repressaliekulturen som ska ha skapats av de händelser som ni säger att ni varit medvetna om.
– Jag ser inte att det är en kultur i Vingåkers kommun. Däremot ser jag att det har blivit en kultur i en arbetsgrupp.
Menar du på samhällsbyggnadsförvaltningen?
– Ja.
Tidningen har tidigare rapporterat om hur vittnen beskrivit hur kompetensflykten ska ha eskalerat från samhällsbyggnadsförvaltningen sedan slutet av 2020 då Susanne Jaktlund klev in som tillförordnad chef på förvaltningen. Både medarbetare och fackförbund motsatte sig förordnandet av henne eftersom de ansåg att hon saknade kompetens för uppgiften. Sedan Jaktlund tillträdde har tolv personer på enheterna samhällsbyggnadsledning, samhällsutveckling samt bygg och miljö lämnat, vilket Viking Jonsson också har noterat.
– Man kan ju ställa sig frågan på vilka kriterier en kostchef får rollen som samhällsbyggnadschef. Det är en myndighetsutövande förvaltning med stora kunskapskrav. Det saknas helt, säger han.
Samhällsbyggnadschefen fick bemöta ifrågasättandet av hennes kompetens i granskningens inledande artikel. Hon svarade då att hennes grundkompetens ligger inom området "mat och måltider" som utgör en stor del av förvaltningens uppdrag. Övriga spetskompetenser fanns hos anställda och hon såg inget "jättebehov av att kunna alla delar av förvaltningen".