Kommuntoppen: Orubbat förtroende för kritiserade chefen

Efter tidningens granskning av Vingåkers kommun meddelar kommunstyrelsens ordförande Charlotte Prennfors (M) att förtroendet för Ralf Hedin är opåverkat. Detta trots att hon 2020 erkände sig "grymt medveten" om situationen som beskrevs för henne gällande Hedins ledarskap och agerande.

Den omfattande kritiken mot kommunchef Ralf Hedin har inte påverkat kommunalrådets förtroende för honom. Hon försvarar även hans lagöverträdelser.

Den omfattande kritiken mot kommunchef Ralf Hedin har inte påverkat kommunalrådets förtroende för honom. Hon försvarar även hans lagöverträdelser.

Foto: Stina Järperud (Arkiv)/Filip Wallin

Vingåker2023-06-07 17:02

I tidningens granskning av Vingåkers kommun kommer 18 vittnen till tals. De har samstämmigt beskrivit ett slöseri med både skattemedel och kompetens och en utbredd tystnads- och repressaliekultur som de kopplar till kommunchefen Ralf Hedins ledarskap. 

Det finns flertalet bevis för att nuvarande kommunalrådet Charlotte Prennfors känt till situationen som beskrivs i tidningens granskning. Anställda har via mejl, möten och chattfunktioner vänt sig till henne för att få hjälp när de upplevt sig trakasserade och orättvist behandlade. I offentlig mejlväxling från 2020, då Prennfors fortfarande var oppositionsråd, erkänner hon sig "grymt medveten" om det som den anonyma avsändaren beskrev för henne gällande Ralf Hedins ledarskap och agerande. 

Efter tidningens granskning svarar hon på kritiken från vittnena. 

Vad menade du med detta? Vad gjorde du när du fick den här informationen?

– Jag var grymt medveten om att det fanns en situation med Ralf inblandad. Jag försökte få kontakt med personen. Det är viktigt att lyssna. Sen kanske man inte tycker likadant, men man måste lyssna. Jag fick inga svar och mer kunde jag inte göra utan att riskera att röja anonymiteten, svarar Charlotte Prennfors.

undefined
Moderaternas Charlotte Prennfors är kommunalråd i Vingåker.

Flera vittnen säger att de är besvikna på politiken. Att kontaktvägar och nära samarbeten, som en gång varit framgångsfaktorer för Vingåkers kommun, urholkats. 

– Politiken är 100 procent medvetna om vad som sker men köper Ralfs förklaringar rakt av. Ingen av intresserad av att lyssna, säger en person.

Charlotte Prennfors har ett kort och koncist svar på det vittnesmålet:

– Det finns alltid två sidor av samma mynt. 

Kommunalrådet delar inte vittnenas kollektiva bild av att situationen är ohållbar, att det finns en tystnads- och repressaliekultur där man är rädd att bestraffas eller kastas ut om man säger sin åsikt eller riktar kritik mot kommunledningen.

– Min upplevelse i kommunhuset är att det är bra stämning och att man är omtänksam i mångt och mycket. Jag upplever att det finns otroligt mycket värme, säger hon. 

Som kommunstyrelsens ordförande har Charlotte Prennfors det högsta ansvaret för arbetsgivarpolitiken och arbetsgivaransvaret för arbetsmiljön för personal inom kommunledningsförvaltningen. Hennes nuvarande förtroende för Ralf Hedin har inte påverkats av tidningens granskning.

– Förtroendet är bra. Inget nytt har kommit fram. Vi har en öppen dialog och pratar varje dag. Självklart ska vi försöka bli bättre, men det försöker vi med allting hela tiden, säger Prennfors.

undefined
Kritiken mot Ralf Hedin har framförts av 18 personer och fackförbundet Ledarna. Men kommunalrådet Charlotte Prennfors tycker det är svårt att förhålla sig till kritiken eftersom personerna är anonyma. "Det väcker bara en massa felaktiga gissningar i huvudet på en", säger hon.

Flera gånger lyfter Charlotte Prennfors att det är problematiskt att vittnena som kommit till tals är anonyma. 

– Det är svårt att bemöta anonyma personer. Det väcker bara en massa felaktiga gissningar i huvudet på en. Jag kan förstå att man väljer att vara anonym, men det är svårt att förhålla sig till om den anonyma vill ha upprättelse. Jag kan tycka att det är synd att man inte kliver fram, säger hon.

Vad behövs för att du ska kunna göra en förändring?

– Att man kliver fram, framför kritiken och är beredd att stå för den med namn. Det här med anonymiteten är lite som att slå flugor med ögonbindel. Men samtidigt – alla måste göra det som är rätt för dem, fortsätter Prennfors.

Nu har det återupprepats flera gånger att det är svårt att bemöta anonym kritik, man får nästan uppfattningen att den inte skulle ha någon betydelse. Är det såhär lätt att sopa kritiken under mattan?

– Vi vill ju bli bättre. I och med att det är anonymt får vi ju inte något konkret arbetsmaterial. Sen tar jag det inte lättvindigt, absolut inte.

Vad hade du gjort om de här 18 personerna trätt fram med namn och bild?

– Då hade man kunnat ställa frågor om vad som verkligen hänt. Men vi får ju se över mer generellt, vad vi behöver bli bättre på. Nu får vi se hur vi ska bli bättre utifrån det vi hört, men det blir svårt när man inte har situationen.

Vittnena som kommit till tals i tidningens granskning beskriver en frustration över att skattemedel slösas bort på grund av Ralf Hedins ledarskap och att lagbrott tvingas fram. Ett konkret exempel på det är otillåtna direktupphandlingar där Ralf Hedin köpt in chefskonsulttjänster för 2,3 miljoner kronor. 

Var går gränsen för vilka lagbrott man får begå som kommunanställd?

– Jag har inget bra exempel på det. Men som det är nu har Ralf vårt stöd och förtroende, säger Prennfors. 

När förlorar man egentligen politikens stöd?

– Om Ralf var felfri skulle jag inte vilja ha honom som kommundirektör, för det skulle innebära att man inte vågar göra något. Vi måste ha en ledare som vågar leda. Om jag går till mig själv hade jag gjort samma prioriteringar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!