Toppolitikern om Vårnäsbråket: "Har inte skötts bra"

"Det är viktigt att alla ska kunna visselblåsa utan att vara oroliga för repressalier", det anser Camilla Tiredal (S). Hon är övertygad om att en oberoende part måste kopplas in för att lösa motsättningarna på kommunen.

Camilla Tiredal (S), socialnämndens vice ordförande i Vingåkers kommun, är övertygad om att en oberoende part måste kopplas in för att lösa motsättningarna inom daglig verksamhet.

Camilla Tiredal (S), socialnämndens vice ordförande i Vingåkers kommun, är övertygad om att en oberoende part måste kopplas in för att lösa motsättningarna inom daglig verksamhet.

Foto: Andreas Johansson-Lindhe

Vingåker2024-06-28 17:13

Nyheten i korthet

  • Camilla Tiredal (S), vice ordförande i socialnämnden, ifrågasätter kommunens rutiner för visselblåsning efter konflikten mellan ledning och anställda inom daglig verksamhet.
  • Tiredal menar att en oberoende part behöver kopplas in för att lösa motsättningarna och betonar vikten av att anställda ska kunna visselblåsa utan rädsla för repressalier.
  • Hon kritiserar även hanteringen av avbrottet i samarbetet med Vingåkers ryttarförening, och menar att man borde ha avslutat det långvariga samarbetet på ett bättre sätt.

Camilla Tiredal (S), vice ordförande i socialnämnden, ställer kommunalrådet Charlotte Prennfors (M) till svars i en interpellation. Tiredal ifrågasätter om kommunen har rutiner som uppfyller kraven i Visselblåsarlagen och om man som kommunanställd kan visselblåsa utan att riskera att utsättas för repressalier.

– Det är viktigt att alla ska kunna visselblåsa utan att vara oroliga för repressalier eller för att det man anmäler inte utreds på ett objektivt sätt, säger Tiredal.

Gällande konflikten på daglig verksamhet och fallet Tommy är hon något försiktig i sina kommentarer. 

– Som politiker ska man inte in och peta för mycket i enskilda ärenden, men om medborgare eller anställda tar kontakt så försöker jag, så långt det är möjligt, att träffa dem och höra vad de har att berätta. Dessutom är det vi politiker som är ytterst ansvariga för arbetsmiljön, säger Camilla Tiredal och konstaterar:

– Vi kan ju heller inte stoppa huvudet i sanden och låtsas som att det inte finns några problem.

undefined
Lusse Magnusson anser att han blivit straffad av sin chef efter att ha pratat med politiker om den nedlagda Vårnäsgruppen.

I fallet med Lusse Magnusson och den nerlagda Vårnäsgruppen så säger Camilla Tiredal att man i socialnämnden under nästan ett års tid fått signaler om att det inte fungerar bra inom daglig verksamhet. 

– Vi fick indikationer på att det var oroligt och stökigt i personalgrupperna. De anställda var osäkra på vad som skulle hända och så uppstod ett rykte om att Vårnäsgruppen skulle läggas ner. Vi fick höra att det skulle vara ett politiskt beslut, men då berättade jag att något sådant beslut inte finns. Vi lägger oss inte i vad exakt som ska göras. Vi ska ha en bra daglig verksamhet och sedan är det upp till cheferna att se till att det blir så, säger Camilla Tiredal.

Hon berättar att chefen för daglig verksamhet därefter blev inbjuden till nämnden för att berätta om sina planer eftersom man från politiskt håll kände oro för arbetsmiljön.

– Vi fick jättebra information och fick ställa frågor. Chefen uppgav att alla förändringar skulle göras tillsammans med personalen, och man skulle göra risk- och konsekvensanalyser. Goda män och vårdnadshavare skulle kontaktas och omställningen skulle gå tryggt till, säger Camilla Tiredal som samtidigt konstaterar att så tycks det, av konflikten att döma, inte ha blivit.

Hon tror att man från ledningshåll i stället kört på alldeles för hårt och fort, vilket lett till den infekterade konflikten.

– Jag tror att vi från politiken måste stötta våra chefer mer, exempelvis med utbildning. Det får inte gå så här långt som den här konflikten har gjort nu, säger Camilla Tiredal. 

Hon tror att en utomstående part som HR eller företagshälsovården behöver kopplas in om det ska bli någon lösning, eftersom det inte verkar finnas förtroende från något håll. 

– Jag kan även säga att jag som politiker i Vingåkers kommun inte ställer mig bakom att vi särbehandlar anställda beroende på om de är medlemmar i facket eller inte när det handlar om lön, säger Camilla Tiredal. 

Hon tycker också att det är olämpligt att en chef lämnar besked om ny lön via mejl, sådant ska ske vid ett personligt möte.

undefined
Samarbetet med Vingåkers ryttarförening inom daglig verksamhet borde ha avslutas på ett snyggare sätt från kommunens sida, anser Camilla Tiredal.

Tiredal anser också att avbrytandet av det mångåriga samarbetet med Vingåkers ryttarförening inte heller har skötts på ett bra sätt.

– Man borde ha avslutat med Vårnäs på ett snyggare sätt eftersom vi har haft det här samarbetet så pass länge. Det där kan man inte lägga över på personalen att sköta, säger Camilla Tiredal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!