En privatperson stämde i början av året Vingåkers kommun efter att ha fått sina personuppgifter publicerade i ett protokoll som fanns tillgängligt för allmänheten på kommunen hemsida.
Ärendet gällde ett bygge där en fastighetsägare uppmanades att riva en komplementbyggnad som uppförts för nära en granntomt utan medgivande samt betala en byggsanktionsavgift. I protokollet kunde fastighetsägarens efternamn utläsas, något som normalt maskas i de protokoll som publiceras på kommunens hemsida.
Vingåkers kommun tog bort efternamnet från handlingen och skyllde på den mänskliga faktorn, men fastighetsägaren var inte nöjd. Personen stämde kommunen vid Nyköpings tingsrätt för brott mot dataskyddsförordningen GDPR och krävde ett skadestånd på 20 000 kronor.
Stämningen drogs dock tillbaka efter att personen pratat med en anställd vid Nyköpings tingsrätt som gett rådet att det skulle vara svårt att vinna målet, samt att risken fanns att få betala motpartens rättegångskostnader. Detta var dock felaktigt hanterat. Enligt lagmannen vid tingsrätten får inte anställda vid tingsrätten varken avråda eller ge annan juridisk rådgivning. Därför fick fastighetsägaren möjligheten att lämna in sin stämningsansökan igen på grund av den felaktiga hanteringen från tingsrättens sida.
Nu har Vingåkers kommun, genom kommunjuristen Staffan Källström, och fastighetsägaren förlikats. Det blir därmed ingen rättegång.
Kommunen ska betala 5 900 kronor till personen som fick sitt namn publicerat på hemsidan.