Vingåkers kommun publicerade i början av året personuppgifter i ett protokoll på kommunens hemsida. Ärendet gällde ett bygge där en fastighetsägare uppmanades att riva en komplementbyggnad som uppförts för nära en granntomt utan medgivande samt betala en byggsanktionsavgift. I protokollet kunde fastighetsägarens efternamn utläsas, något som normalt maskas i de protokoll som publiceras på kommunens hemsida.
Vingåkers kommun tog bort efternamnet från handlingen och skyllde på den mänskliga faktorn, men fastighetsägaren var inte nöjd. Personen stämde kommunen vid Nyköpings tingsrätt för brott mot dataskyddsförordningen GDPR och krävde ett skadestånd på 20 000 kronor.
Kommunen bad skriftligt om ursäkt för det inträffade men ansåg inte att publiceringen av efternamnet var tillräckligt allvarlig för att anmälas till Integritetsskyddsmyndigheten.
Tingsrätten förde ett samtal med fastighetsägaren där denne informerades om att dataskyddsförordningen är en mycket invecklad och svårbegriplig lag där den som är kärande i målet helt och hållet har bevisbördan, vilket kan vara betungande. Dessutom skulle fastighetsägarens möjlighet att få betalt för sina rättegångskostnader vara begränsade, detta även om personen skulle vinna målet. Efter en längre diskussion beslutade sig fastighetsägaren att dra tillbaka sin stämning och sitt skadeståndsanspråk mot Vingåkers kommun.