Polisens trygghetsundersökning har utförts sedan 2011. I den får ett antal kommuninvånare svara på frågor om brott och trygghet. Har de själva varit utsatta för brott, är de trygga när de går ut ensamma under kvällstid? Vad uppfattar de som problem i samhället?
I den senaste undersökningen, vars resultat nyligen kommit, har 455 Vingåkersbor svarat. Allra tryggast är boende på landsbygden i kommunen, där är "problemindex", som sammanvägningen av svaren på de olika frågorna kallas, är 0,89. Bäst är noll, sämst är sex. I hela kommunen är problemindex 1,50 och i Vingåkers tätort 2,15.
I hela kommunen uppger 80 procent att de inte utsatts för något som helst brott under 2022. Sex procent har utsatts för minst ett mängdbrott, som exempelvis cykelstöld, stöld ur bil eller skadegörelse, men också grövre brott som misshandel, hot eller bedrägeri.
Undersökningen ställer också frågor om oro för att utsättas för brott. Sex av tio uppger att de varit oroliga för att utsättas för någon form av brott, men bara två av tio har alltså utsatts.
När det gäller två områden, trafik och nedskräpning, skiljer sig åsikterna åt mellan Vingåkers tätort och landsbygden. 82 procent av tätortsborna uppfattar fortkörning och nedskräpning som ett problem, jämfört med 66 procent av landsbygdsborna.
42 procent av tätortsborna och 32 procent av landsbygdsborna uppger att nedskräpning är ett problem, 33 procent i "stan" och fem procent på landet säger att ungdomsgäng bråkar och stör utomhus. Hela 60 procent av tätortsbefolkningen tycker att bilarna kör för fort och 34 procent tycker att det är problem med buskörning av mopeder. Motsvarande siffror för landsbygden är 45 respektive tio procent.
– Det är stort missnöje med bilar och buskörning, säger kommunpolis Ted Bäck.
Det är inte nytt, konstaterar han, Vingåkersborna har även tidigare uttryckt samma sak.
– Men jag tycker vi gör mycket. Vi har väldigt engagerade områdespoliser som jobbar med exempelvis A-traktorungdomar. Jag upplever att vi det sista halvåret fått färre och färre klagomål som rör A-traktorer.
Ted Bäck tror att samarbetet där A-traktorungdomen är en del av grannsamverkan och ibland, när de själva vill, kör genom områden eller byar och håller koll, är bra.
– Det är ett jätteintressant projekt. Vi ska ha fler kapabla väktare ute, som är ögon och öron ute, sena kvällar och nätter. Det är ett bra sätt att skapa ansvarskänsla hos ungdomen också.