Projektet kallas Grannsamverkan EPA och lanseras nu på prov i Vingåker, som är först ut i Sörmland. Det går ut på att ungdomarna, när de är ute och kör, håller ögonen öppna efter misstänkt beteende. Områdespolis Pirjo Svegréus berättar att de vill motverka den negativa syn vissa har på de motorintresserade ungdomarna.
– Jag får mycket klagomål på ungdomarna och deras beteende, att de låter och kör för fort, säger hon.
– Vi vill vända den trenden, säger Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg i Vingåkers kommun.
Enligt Pirjo Svegréus har man provat liknande initiativ på andra ställen i landet.
– Vi gick ut med en förfrågan till våra ungdomar och bjöd in till en informationsträff.
Den 10 mars träffade polisen sex stycken ungdomar som var intresserade av att delta i pilotprojektet. Än så länge har gensvaret från boende i kommunen varit väldigt positivt. I facebook-kommentarer skriver folk bland annat "Jättebra att dom får känna sig behövda och göra nytta" och "Jättebra initiativ!".
– Ungdomarna såg möjligheten i det här, att det ska vara något positivt. De tycker om att köra sina fordon och får ta lite extra ansvar, säger Pirjo Svegréus.
I en facebook-grupp, som ungdomarna startat tillsammans med några engagerade föräldrar, skriver de ut var de ska åka och vem det är som kör, förklarar Sara Svensson, en av de föräldrar som engagerar sig i projektet.
– Syftet är att de erbjuder uppsikt över gatorna i samverkan med polisen. I gruppen har de skrivit "vi är sex stycken ansvarsfulla ungdomar som vill göra något fint för vår kommun".
Pirjo Svegréus vill dock vara tydlig med att ungdomarna inte är några poliser och att de inte ska agera som det.
– De ska vara extra ögon. Ser de något misstänkt i området kan de höra av sig till oss områdespoliser. Och de kan informera om vad grannsamverkan är, vi vinner alla på det här. Redan innan pandemin började antalet bostadsinbrott att gå ner så nu försöker vi att hålla i det här.
Dessutom, påpekar Svegréus, finns det positiva effekter bortom det brottsförebyggande arbetet.
– Det har visat sig att de här ungdomarna, som ibland stannar till i området, har börjat prata med någon boende som vill ha hjälp med något. Till exempel att få skräp kört till återvinningscentralen. Flera av fordonen har flak så då kan de hjälpa till med det. Det är win-win på alla sätt.