Fritidsgården portar ungdomar från andra kommuner

En av tidningens reportrar försökte komma in på fritidsgården i Vingåker, men blev stoppad i dörren när personalen fick höra att han var från Katrineholm.

Lena Sundholm, kultur- och fritidschef på Vingåkers kommun. Hon menar att beslutet inte är taget till följd av att det varit stökigt på fritidsgården. Snarare för att trygga upp besöks- och arbetsmiljön.

Lena Sundholm, kultur- och fritidschef på Vingåkers kommun. Hon menar att beslutet inte är taget till följd av att det varit stökigt på fritidsgården. Snarare för att trygga upp besöks- och arbetsmiljön.

Foto: Anders Göransson/Arkivbild

Vingåker2024-08-11 16:22

Tidigare i sommar tog Vingåkers kommun beslut om att porta ungdomar från andra kommuner på stadens fritidsgård. För att se hur detta upprätthålls i praktiken, testade vi att åka dit. En av tidningens reportrar, som är 18 år, försökte komma in på fritidsgården men blev nekad inträde för att han inte är folkbokförd i Vingåker. Väl på plats fick reportern veta av personal på fritidsgården, att beslutet togs på grund av "grova problem" med stökiga ungdomar. När tidningen tidigare skrev om beslutet var uppgifterna även då att stökiga utomsocknes ungdomar ska ha varit anledningen till beslutet. Detta dementerar dock Lena Sundholm, kultur- och fritidschef på Vingåkers kommun. 

När vi pratade med Anders Sjöholm (M) i en tidigare artikel om beslutet, lät det på honom som att beslutet togs på grund av att det varit stök på fritidsgården, är det inte så? 

– Stök på fritidsgården? Nej, det har inte hänt något särskilt, utan detta är bara för att trygga upp verksamheten under sommarlovsperioden. Detta för att vi ska ha möjlighet att ta emot alla sommarlovslediga i bygden, säger Lena Sundholm.  

Har personalen fått direktiv att kontrollera varje ny ungdom som kommer till fritidsgården? 

– Vi tog beslutet utifrån att det inte är skolsäsong. Det är då väldigt många som kommer till oss, där de allra flesta är från närområdet. Vi är till för ungdomar från Vingåker och håller öppet för dem. Våra fritidsledare har dessutom jobbat här i så många år, så de är väldigt bekanta med ungdomarna i området. Men är det någon ungdom man inte känner igen så ska man absolut ställa frågan, det är rutin, säger Lena Sundholm. 

undefined
När tidningens reporter kom till fritidsgården blev han stoppad i dörren. Personalen på plats frågade var han kom ifrån och på svaret "Katrineholm" blev han nekad inträde.

Dock är det svårt att i praktiken försäkra sig om var ungdomar som kommer till fritidsgården är folkbokförda. Lena Sundholm ser trots det, inte detta som ett problem. 

– Vi har väldigt stor kunskap om vilka som är bosatta i bygden eller inte. Detta utifrån att vi har fritidsledare som har jobbat länge, så det finns ingen anledning till någon form av oro i den bemärkelsen. Detta är inget nytt, vi förhåller oss till detta på samma sätt som vi gjort tidigare.  

Innan beslutet togs var ungdomar från andra kommuner välkomna till fritidsgården. På sociala medier har folk ifrågasatt beslutet, då främst med anledningen att ungdomar som är folkbokförda i andra kommuner fortfarande kan ha familj och vänner i Vingåker, om man exempelvis bor varannan vecka där. Lena Sundholm menar dock att denna gränsdragning inte är något konstigt. 

– Vi vill inte att ungdomar inte ska ha möjlighet till aktiviteter på sin fritid. Men fritidsgården är trots allt en kommunal service, som bland annat baseras på antal invånare i målgrupp i kommunen. Vi prioriterar ungdomar i Vingåker. Det är ju inget märkligt i sig. Man får tänka på vilka vi ska finnas för. Den här typen av gränsdragning har att göra med upptagningsområde, trygg och rik fritidsmiljö för besökarna och trygg arbetsmiljö för medarbetare.  

Beslutet kommer att ses över efter sommaren, men exakt när är oklart enligt Lena Sundholm. 

– Jag vet inte riktigt när de politiska diskussionerna kring beslutet kommer att föras. Men det kommer absolut diskuteras så småningom. I grunden tror jag det är bra att fundera över för vem och vilka man finns och var resurserna ska finnas.  

Har beslutet underlättat arbetet på fritidsgården? 

– Jag tänker att beslutet har blivit en tydlighet för den som eventuellt känner sig osäker för vad som gäller, säger Lena Sundholm. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!