Unga från andra kommuner portas från fritidsgården

Barn och unga från andra kommuner än Vingåker är inte längre välkomna att delta i fritidsgårdens aktiviteter.

Från och med i måndags är enbart barn och ungdomar som är folkbokförda i Vingåkers kommun välkomna på Vingåkers fritidsgårds aktiviteter. Det har kultur- och fritidschefen Lena Sundholm beslutat.

Från och med i måndags är enbart barn och ungdomar som är folkbokförda i Vingåkers kommun välkomna på Vingåkers fritidsgårds aktiviteter. Det har kultur- och fritidschefen Lena Sundholm beslutat.

Foto: Anders Göransson/Arkivbild

Vingåker2024-06-23 20:44

Nyheten i korthet

  • Vingåkers fritidsgård begränsar deltagande till barn och ungdomar folkbokförda i Vingåker.
  • Beslutet, fattat av kultur- och fritidschefen Lena Sundholm, prioriterar lokala barn och ungdomar och säkerställer arbetsmiljön.
  • Sundholm hoppas att unga sommargäster från andra kommuner hittar andra aktiviteter under sommaren.

Från och med i måndags och tillsvidare är enbart barn och ungdomar som är folkbokförda i Vingåkers kommun välkomna på Vingåkers fritidsgårds aktiviteter. Det har kultur- och fritidschefen Lena Sundholm beslutat, enligt kommunens hemsida.

Lena Sundholm var under torsdagen inte tillgänglig för intervju eller kommentarer på grund av semester. 

I onsdags medverkade hon i P4 Sörmland där hon berättade att man från kommunens sida vill prioritera de barn och ungdomar som bor i kommunen före dem som inte gör det. Kommunen är dessutom ansvarig för besöksmiljön och arbetsmiljön. Sundholm sa också att sommaren kan innebära ännu flera besökare än vad fritidsgårdspersonalen normalt hanterar. Sommarlovet innebär dessutom extra utmaningar, enligt Sundholm, eftersom man inte är enbart inomhus, bland annat nära vatten och för detta måste det finnas en trygghet. 

undefined
I P4 Sörmland hänvisar Lena Sundholm ungdomar från grannkommunen Katrineholm till Perrongen som till skillnad från Vingåker har öppet hela sommaren.

I radiointervjun sa Lena Sundholm också att beslutet är välförankrat i både tjänstemannaled men också bland politikerna. Vingåkers kommun har även haft dialog med Katrineholms kommun om sitt beslut och Lena Sundholm sa att ungdomar från grannkommunen i stället kan besöka Perrongen som till skillnad från Vingåker har öppet hela sommaren. Vingåkers fritidsgård kommer att vara sommarstängd 1-28 juli. 

Kultur- och fritidschefen uttryckte också en förhoppning om att unga sommargäster från andra kommuner kan hitta någon annan aktivitet än att besöka fritidsgården. 

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Anders Sjöholm (M) säger att det finns en bakgrund till att detta beslut har tagits, men hänvisar i övrigt till vad Lena Sundholm sagt i radiointervjun i P4 Sörmland.

Det framgår inte i radions intervju med Lena Sundholm om bakgrunden till att ni har behövt fatta beslutet att bara låta unga hemmahörande i kommunen delta i fritidsgårdens aktiviteter. Har det varit frågan om stök eller liknande med barn och ungdomar som inte är folkbokförda i Vingåkers kommun?

– Ja, det finns exempel på det med obehöriga som inte ska vara där. Beslutet har tagits för att värna våra barn och ungdomar i kommunen, säger Anders Sjöholm och fortsätter:

– Sedan gäller ju det här beslutet tillsvidare, åtminstone över sommaren, men är inte hugget i sten. Vi får kanske fatta ett nytt beslut senare till hösten, säger Anders Sjöholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!