Stökigt på Slottsskolan – Situationen ohållbar

Det är stökigt på Slottsskolan. "Just nu handlar det mer om att fostra våra elever i årskurs sju än att undervisa dem", säger rektor Magnus Karlsson.

"Vi har ökad skadegörelse och vi upplever att det finns ett normbrytande beteende bland eleverna", säger Magnus Karlsson, rektor på Slottsskolan

"Vi har ökad skadegörelse och vi upplever att det finns ett normbrytande beteende bland eleverna", säger Magnus Karlsson, rektor på Slottsskolan

Foto: Anton Swärdhagen

Vingåker2024-01-22 06:58

– Lärarna har tappat kontrollen över lektionerna och rektorn har tappat kontrollen över skolan, säger en förälder som tidningen har pratat med.

Magnus Karlsson, rektor på Slottsskolan, håller inte med men säger att det är stökigt på skolan.

– Jag skulle vilja säga att vi upplever samma sak som flera andra högstadieskolor gör just nu, att årets sjuor är besvärliga. Jag har ju läst reportaget om Järvenskolan i Katrineholm och rektorskollegor i Örebro säger samma sak. Det är något speciellt med den här årskullen som vi aldrig har stått inför tidigare, säger han. 

Magnus Karlsson har flaggat om problemen till politikerna. 

– Situationen är ohållbar. Vi har ökad skadegörelse och upplever att det finns ett normbrytande beteende bland eleverna. Vi måste jobba mer med vårt värdegrundsuppdrag och fostringsuppdrag snarare än med kunskapsuppdraget just nu, säger han.

undefined
Föräldrar vittnar om att det är stökigt i klassrummen. "Ni anar inte", säger en förälder.

I november kallades vårdnadshavare till ett extrainsatt föräldramöte där de informerades om situationen.

– Det kom som en bomb. Det har inte speglat den information som vi har fått tidigare. Därför har vi heller inte kunnat agera tidigare, säger en förälder.

Efter mötet togs vårdnadshavare in i skolan, för att observera och stötta och hjälpa. 

– Ni anar inte. Det är sådant kaos, berättar en förälder. 

– Jag tänkte att det kan inte vara så här illa, men det var värre än så, säger en annan.

De berättar om elever som tagit över makten i klassrummet, om sönderbrutna innebandyklubbor på idrottslektionen och ljudet av dataspel på lektionerna. 

– Eleverna kan sina rättigheter. Vid minsta kontroversiell konflikt så hotar eleven med att anmäla läraren, säger en förälder.

undefined
En förälder berättar om idrottslektioner som inte kan genomföras för att redskapen bryts sönder. I det här fallet innebandyklubborna.

Vårdnadshavarna fick vara kvar i skolan fram till jullovet. Då sattes stopp för deras närvaro.

Föräldrarna är kritiska till varför de inte längre får vara där. De känner sig portade.

Åsikterna går isär om vad som hänt i skolan, men enligt rektorn har föräldrar hängt ut barn på skolan i sociala medier.

– Samverkan med vårdnadshavare är viktigt, men i det här fallet valde vi att avsluta insatsen. Vi var tvungna att avbryta insatsen eftersom den skadade individer på skolan, säger Magnus Karlsson.

Han berättar att en rad åtgärder vidtagits för att komma tillrätta med problemen.

– Vi har satt in en assistent i klassen. Vi funderar på om det är vissa elever som måste byta klass. I mitten av vecka fyra kommer en socialpedagog, en elevkoordinator, på projektpengar från nämnden. De har försett oss med de här pengarna för att de också har fått signaler om hur det är i skolan. 

Man har vidare haft djupgående intervjuer med samtliga elever i klassen.

– Och så har vi tagit kontakt med PRO och ska ta tillbaka konceptet med klassmorfar och klassmormor. Vi har fått kontakt med sju pigga pensionärer som har sagt att de kommer vecka fem. 

Magnus Karlsson har förståelse för föräldrarnas oro.

– Barn kommer hem och säger att det inte går att fokusera på studierna, att eleverna är dumma mot lärarna och att lärarna är frustrerade. De lär sig inte saker i den takt de vill, eftersom det är rörigt och stökigt. Med tanke på de insatser vi gör, både påbörjade och framtida, ser vi hoppfullt på situationen. Vi ska komma tillrätta med det här, säger han.

I närtid kommer föräldrarna att kallas till ett uppföljningsmöte efter föräldramötet i november. Till hösten ska man också se över möjligheten att göra fyra klasser av nuvarande tre klasser i årskurs sju.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!