Nybergs hunddagis får avslag igen – tillståndet dras in

Nu har förvaltningsrätten slagit fast att beslutet att återkalla tillståndet för Nybergs hunddagis står fast. Men Maria Nyberg är inte färdig än. "Vi känner att så här får man inte göra, vi vill bestrida det vidare", säger hon.

Maria Nyberg driver Nybergs hunddagis och hundpensionat med sin man Patrik Nyberg. Nu har förvaltningsrätten gått på länsstyrelsens linje att hon är olämplig att fortsätta driva verksamheten.

Maria Nyberg driver Nybergs hunddagis och hundpensionat med sin man Patrik Nyberg. Nu har förvaltningsrätten gått på länsstyrelsens linje att hon är olämplig att fortsätta driva verksamheten.

Foto: Anton Swärdhagen/arkivbild

Vingåker2024-09-12 20:51

I maj rapporterade Kuriren att Maria Nyberg som har Nybergs hunddagis i Österåker fick sitt tillstånd att driva verksamheten återkallat. Det var efter att länsstyrelsen gjort en oanmäld kontroll på gården månaden innan.

Enligt länsstyrelsen baserades beslutet på en sammantagen bild om allvarliga brister i djurhållningen som delvis har varit återkommande. Bland annat rör det sig om att flera hundar under inspektionen bedömdes vara i akut behov av klovård, flera hade smutsiga vattenskålar och att avföring hittades på några ställen inomhus, enligt Maria Nyberg är det i hundstugorna.

De noterade också att många hundar hölls i för små boxar alternativt utrymmen med bristande ventilation samt saknade mjuka liggplatser. Dessutom hade de fler hundar på gården än vad tillståndet tillåter.

undefined
Förvaltningsrätten i Linköping avslår Maria Nybergs överklagande. Det innebär att länsstyrelsens beslut att återkalla tillståndet för att driva verksamheten Nybergs hunddagis står fast. Detta beslut går sedan att överklaga till kammarrätten.

Maria Nyberg tog då ansvar för delar av kritiken, men kopplade flera av punkterna till ett misslyckat samarbete med en organisation de har tagit emot omplaceringshundar ifrån. Enligt henne var de senaste hundarna i så pass dåligt skick, sämre än de tidigare varit med om, att det snabbt påverkade standarden på hela verksamheten.

Efter länsstyrelsens beslut om att verksamheten skulle vara helt avvecklad i början av augusti valde hon att överklaga till förvaltningsrätten i Linköping. I början av september meddelades domen. Där konstaterades att Maria Nyberg har en god förmåga att hantera hundar av utsatt slag, men att djurhållningen vid kontrollen inte var tillfredsställande och att överklagande därför avslås.

undefined
I förvaltningsrättens dom står det om Maria Nyberg att "vittnesmålen styrker att hon har agerat i enlighet med hundarnas bästa". Men de kommer också fram till att det innebär "en bristande lämplighet att ta på sig mera arbete än vad personalresurserna och utrymmena medger" och därför anser de att "återkallelse av tillståndet inte bör ses som oproportioneligt".

Maria Nyberg berättar att de blev chockade av beslutet.

– Det kändes som att vi hade förvaltningsrätten med oss, vi hade en jättebra advokat och de hade tryckt på att jag har stor kunskap. Jag hade jättefina vittnen som är ledande experter på hundar, men de gick ändå på länsstyrelsens bedömning, säger hon.

Nu har de enbart kvar sina egna djur på gården. Pensionatshundarna har hänvisats till andra hunddagis och räddningshundarna har kunnat lämnats vidare till nya hem. Men det har inte varit lätt, understryker hon.

– Vi har lyckats rädda alla hundar och det är jag jätteglad och stolt över, för det går inte att placera ut dem till vem som helst. Men vi har behövt jobba järnet, vi har dragit i alla trådar.

undefined
"Så fort det kommer en bil nu tror man att det är en kontroll, det går inte att slappna av", säger Maria Nyberg.

Hela den här processen har också tagit på måendet, berättar hon.

– Vi har mått fruktansvärt. Så fort det kommer en bil nu tror man att det är en kontroll, det går inte att slappna av. Men det ringer fortfarande folk varje dag och stöttar oss, det enorma stödet har fått oss att orka ta oss igenom det. Men det är tufft.

Länsstyrelsen, vars bedömning ligger till grund till hela processen, är enligt Maria Nyberg fortfarande en viktig instans. Men hon önskar samtidigt att de kunde hitta ett annat angreppssätt.

– Är det så att hundar far illa är det jätteviktigt att de har den roll de har. Men jag hade önskat att man kunde ringa till dem och be om hjälp när det blir svårt. De borde vara en tillgång till djuren och djurägarna istället för nåt man är orolig för.

undefined
"Jag hade önskat att man kunde ringa till länsstyrelsen och be om hjälp när det blir svårt. De borde vara en tillgång till djuren och djurägarna istället för nåt man är orolig för", säger Maria Nyberg.

Vad tänker ni göra nu?

– Vi vill fortsätta överklaga till kammarrätten. Vi känner att så här får man inte göra. Vi har tappat hela ekonomin men vi försöker hitta nya vägar tills vi kan komma igång på nåt sätt. Advokatkostnaderna har våra kunder gått in och hjälpt till med.

Och vad händer om ni får avslag igen?

– Vi skulle kunna starta upp verksamheten i ny regi med mig som konsult, men det är inte det vi vill. Vi vill bestrida det vidare, vi tänker inte ge oss. Är det så att vi behöver gå ut och ta ett annat jobb under tiden så är det så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!