Nammoledningen stoppade granatproduktion efter larmet

Den 13 januari skickade skyddsombudet en anmälan till Arbetsmiljöverket om riskfylld arbetsmiljö på Nammo. Dock satte företagsledningen in åtgärder några dagar senare och anmälan till myndigheten har återkallats.

Efter skyddsombudets larm till Nammos ledning stoppades arbetet med att tillverka rökgranater.

Efter skyddsombudets larm till Nammos ledning stoppades arbetet med att tillverka rökgranater.

Foto: Klas-Göran Bäck/arkiv

Vingåker2023-01-23 18:07

Som Kuriren tidigare har berättat har anställda på försvarsföretaget Nammo utsatts för giftig rök vid tillverkningen av rökgranater. Operatörerna har klagat på hosta och irriterade slemhinnor och huvudskyddsombudet drog före årsskiftet i nödbromsen.

Den 23 december skickade skyddsombudet en begäran till Nammos ledning om arbetsmiljöåtgärder. Detta enligt 6 kap 6§ i arbetsmiljölagen om föreläggande eller förbud.

Skyddsombudet krävde svar på begäran före den 13 januari. Om inte ett godtagbart svar då hade kommit, skulle ärendet skickas vidare till Arbetsmiljöverket för ett ställningstagande.

När inget svar hade dykt upp på utsatt dag gick larmet vidare till Arbetsmiljöverket, men bara dagar senare stoppades anmälan av skyddsombudet.

Den 16 januari kom nämligen Nammoledningens besked, som gav skyddsombudet rätt. De föreslagna arbetsmiljöåtgärderna ska genomföras.

– Förvisso tre dagar för sent på grund av ledigheter och utbildningar hos ledningen, men jag fick fullt medhåll på min 6.6a och produktionen kommer inte tas upp innan allt är åtgärdat, uppger skyddsombudet som vill förbli anonym.

Eftersom kraven som ombudet tog upp vann gehör, kontaktade hen Arbetsmiljöverket för att dra tillbaka sin anmälan. Det visade sig att försändelsen inte ens hunnit komma fram på posten.

– Detta skapade lite förvirring, då Arbetsmiljöverket ringde upp och sa att de inte kunde hitta den. Den som ringde meddelade att det inte skulle vara några problem och att anmälan skulle tas tillbaka vid ankomst.

Det budskapet nådde inte alla på Arbetsmiljöverket. Några dagar senare blev skyddsombudet på Nammo på nytt kontaktad av Arbetsmiljöverket. Personen som hörde av sig ville ha kompletterande uppgifter till anmälan.

– Jag fick då återigen påpeka för att det hade löst sig och att anmälan var återtagen från den 16 januari. Någonstans har det brustit i kedjan.

Skyddsombudet betonar att rökgranaterna tillverkas sällan på Nammo. Hen  valde att göra en anmälan under en tid då de inte producerades och tid fanns för förbättringar av arbetsmiljön.

– Det är ingen anställd som har blivit akut förgiftad, utan det handlar om den långsiktiga säkerheten för personalen. Det är jämförbart med rökförbudet på krogen, men cigarettröken är giftigare, förklarar det fackliga ombudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!